Mejla

Oisín Cantwell

Instagramkontot är det sista polisen behöver

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Så visar det sig att ännu ett anonymt poliskonto sprider rasism, homofobi och sexism.

Detta är det sista myndigheten behöver.

År 2015 hade jag äran att få bidra till en antologi om framtidens polis som Polisförbundet gav ut.

Jag skrev om myndighetens relation till medier och nämnde i förbigående att det på Twitter fanns anonyma konton tillhörande personer som utgav sig för att vara poliser och som visade prov på en människosyn som lämnade en hel del övrigt att önska:

”Några är säkert fejkkonton, men andra skriver så initierat om den polisiära vardagen att det är uppenbart att de talar sanning. Det sista myndigheten behöver är poliser som sprider rasism, misogyni och förakt”.

Bild från kontot @argapoliserna.
Foto: Skärmdump Instagram
Bild från kontot @argapoliserna.

Fem år senare tycks inte mycket ha blivit bättre. Min kollega Anders Johansson avslöjar i dag ett Instagramkonto där anonyma poliser bland annat anklagar Stefan Löfven för att vara landsförrädare och liknar en svart mans huvud vid en chokladboll.

Jag tillbringade en halvtimme i går kväll med att läsa inlägg på kontot. Bilder på mörkhyade pojkar med hånfulla kommentarer om deras ålder, nedlåtande kommentarer om bögar och feminister, sexistiska skämt.

”Några poliser med humor”, som de två upphovsmännen beskriver sig själva.

Och visst, de dryga tiotusen följarna är entusiastiska. Blattarna ska ut ur landet, kvinnor bör laga mat och i övrigt hålla käften och Jimmie vinner nästa val, för att ta några av de mer rumsrena kommentarerna.

Vi vet inte om det är riktiga poliser som ligger bakom kontot. Men det är på sätt och vis av underordnad betydelse. Myndighetens anseende skadas vare sig detta är äkta eller inte, så länge vi inte vet hur det ligger till med den saken.

Polisen har givits en väldigt stor makt. Poliser berövar människor friheten, utövar våld. Det är Sveriges största myndighet och den måste utstråla neutralitet.

Ett förtroende som redan är naggat i kanten hos vissa. Långt ifrån alla är ju övertygade om polisens oförvitlighet i frågor som exempelvis hudfärg.

Tillräckligt illa är att polisen ibland i sina officiella konton i sociala medier sprider felaktig information och har en trist attityd.

Det sista myndigheten behöver är poliser som anonymt sprider skit på Facebook, Twitter och Instagram.

De är inte alltför många, dessa konton. Men de finns och de har funnits så länge sociala medier har existerat.

De borde ge rikspolischefen huvudvärk.

Publicerad:

LÄS VIDARE