SD-utspelet – kopia av Nixons taktik

Richard Nixon, USA:s president, sökte stöd för Vietnamkriget på 1960-talet.

SD-ledarens oneliner satt i nättaket.

”Vi vill ge en röst åt den tysta majoriteten”, sa Mattias Karlsson.

Han syftade på de svenskar som, enligt honom, vill minska invandringen. Att Karlsson skulle möta mothugg var ingen överraskning, snarare en önskan.

För citatet har en retorisk finess: Motsatsen går inte att bevisa. Eftersom den tysta majoriteten uppenbarligen inte säger något.

Forskningen säger att andelen svenskar som vill ta emot färre flyktingar minskar, men fakta biter inte heller. Den tysta majoriteten låter sig inte opinionsundersökas.

Och trots att en vecka har gått har få talat om citatets ursprung.
Året var 1969. USA krigade i Vietnam och protesterna körde president Nixons förtroendesiffror i botten.  

Den 3 november samma år slog Richard Nixon tillbaka i ett tv-sänt tal. Han riktade sig till människorna i den tysta majoriteten. Bad om deras stöd.

Nixon syftade på de amerikaner som inte deltog i demonstrationerna eller den offentliga debatten, de som ogillade hippiekulturen och antikrigsrörelsen.

Planen var inte bara att hitta mandat för att avsluta kriget på plats. Nixon ville skapa en klyfta mellan den högljudda eliten och vanliga amerikaner.

Strategin gick hem. Nixons förtroendesiffror sköt i höjden och presidentvalet 1972 blev en promenadseger.
Historien om Nixon är enkel att applicera på dagens Sverige. I snart ett decennium har Jimmie Åkesson talat till det som Göran Hägglund en gång kallade för verklighetens folk. Med framgång har han utmålat medierna, liberalerna och vänstern som en enfaldens maktelit.

Vikarie Karlssons utspel är en renodling av denna taktik. Problemet, ur sverigedemokratisk synvinkel, är vad han sa därefter. Att ett eventuellt extraval ska bli en fråga om invandringen.

För Nixonstrategin som Åkesson använder har hela tiden syftat till att normalisera SD. Att distansera sig från både pk-eliten och extremhögern. Att framstå som ett brett mittenalternativ.
På så vis har Åkesson förvandlat SD från ett enfrågeparti till åtminstone ett ensvarsparti. Även om minskad invandring är svaret på alla frågor har SD en politik på alla områden.

Karlssons kursändring riskerar att skicka partiet tio år tillbaka i tiden.

När etablerade politiker ibland flirtar med SD brukar Åkesson droppa sitt eget favoritcitat: ”Folk har en tendens att söka sig till originalet”.

Och när det är regeringskris vill den tysta majoriteten, precis som i Nixons USA, inte ha att göra med ytterligheter. Då är originalet inte ett enfrågeparti, utan något av de partier som vet hur man tar ansvar.

Karlssons oneliner satt i nättaket, det gjorde den. Frågan är bara om det egentligen var ett självmål.

Nixons öde

Detta betyder inte att SD per automatik kommer att minska i ett extraval. Kanske blir det raka motsatsen. Frågan är snarare om partiet går Nixons öde till mötes. Ni som minns, ni minns.

SD svarade

Ur SD:s video från 2010.

  ”Invandringsbroms eller pensionsbroms?”

SD:s video inför valet 2010 fick debatten att explodera. För en vecka sedan kom deras eget svar: både och. När SD fällde de rödgrönas budget röstade partiet också ner ett förslag om sänkt pensionärsskatt.