EU behöver inte en till korrupt medlemsstat

Publicerad 2014-03-10

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ukraina är Europas till ytan näst största land med 47 miljoner invånare. Ukraina har gått om Ryssland som Europas mest korrumperade land. Press- och yttrandefriheten ligger på bottennivå och den politiska bilden av Ukraina är inte smickrande: politiskt kaos, brott mot mänskliga rättigheter, mord på oliktänkande (100 protestanter sköts eller slogs ihjäl -under massakern på Självständighetstorget de gångna veckorna) och ekonomiskt moras.

Mörka högerkrafter har ett oroväckande starkt grepp om väljarnas sinnen. Det finns inget politiskt parti i Ukraina i dag av västerländskt demokratiskt snitt. Ukrainas ekonomi står på randen till bankrutt med skyhöga skulder, inte minst till Ryssland för köp av naturgas.

Ukraina har genomgått flera revolutioner. Den mest genomgripande var den orangea revolutionen 2005, då man trodde att de demokratiska krafterna hade segrat. De senaste veckornas blodiga revolt i Kiev visar att så inte alls var fallet. Vägen till -demokrati är precis lika lång i dag som 2005.

Trots detta utlovar flera svenska ministrar att Ukraina ska få bli medlem av EU, helst så fort som möjligt. På Folkpartiets riksmöte i Örebro i helgen krävde folkpartiledaren Jan Björklund ”ett snabbspår” för Ukraina in i EU. I förra veckan lockade utrikesminister Carl Bildt Ukraina med samma sak. Vid EU-toppmötet i Bryssel i torsdags utlovade EU-ledarna 100 miljarder kronor i lån och garantier till Ukraina. Häromdan lovade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barosso i ett svagt ögonblick att EU till och med skulle hjälpa Ukraina att betala landets gasräkningar till Ryssland (!).

Ibland undrar jag om EU:s ledare och ministrar är riktigt kloka.

Deras vidsträckta löften till Ukraina har naturligtvis udden riktad mot Ryssland. Ukraina ska tillhöra EU, punkt och slut. Men ni minns kanske när Grekland begärde hundratals miljarder i lån från EU för att und-vika statsbankrutt? Då var ljudet i skällan annorlunda. Det skulle inte bli några pengar till Grekland om -inte landet först genomförde hårda besparingar, sanerade ekonomin, införde ett fungerande skatteindrivningssystem och avskaffade korruptionen.

Men nu lovar EU Ukraina guld och gröna skogar utan att knysta om att Ukraina är ett land i moraliskt, ekonomiskt och politiskt förfall.

Enligt min mening ska inte EU utlova något ekonomiskt stöd förrän Ukraina har gjort sin hemläxa: a) skapat ett hållbart demokratiskt politiskt system, b) bekämpat högerextremismen och c) förvandlat rättssystemet från dagens juridiska moras som enbart gynnar rika oligarker och makthungriga själv-utnämnda politiker men lämnar folket i sticket. En sådan stat kan inte bli medlem i EU, allra minst via ett snabbspår.

Ukraina kan säkert bli medlem i EU så småningom men först efter många plågsamma stålbad.

Elisabeth Höglund

Följ ämnen i artikeln