Misstagen skulle platsa i en film om Jönsson-ligan

Förundersökningen om den ­kidnappade miljonären är, för den cyniskt lagde, underhållande läsning.

De misstänkta har begått så många enfaldiga misstag att de skulle kunna spela sig själva i nästa film om Jönsson-ligan.

Att kidnappa rika människor är förvisso en osedvanligt debil form av kriminalitet. Strängt ­taget alla grova brottslingar ­föredrar annan verksamhet: riskerna med människorov är stora, straffet blir i värsta fall livstid.

Men undermåliga förståndsgåvor räcker inte för att förklara den häpnadsväckande serie klantigheter de misstänkta enligt åtalet lyckats ställa till med.

Det började dock bra. Den 23-åriga kvinnan tros ha drogat den unge miljonären med en preparerad köttfärspaj. Att använda kvinnor som lockbete är en klassisk ingrediens i kidnappningar.

Sen gick det emellertid snabbt utför. Man skulle kunna tro att ligan hade vett att begripa att göra sig av med, eller i varje fall stänga av, offrets mobil för att undvika risken för spårning, men icke.

Så trots att polisen inte visste någonting om hur 25-åringen försvunnit fanns det all anledning för en patrull att stoppa en viss bil på E4:an mellan Stockholm och Uppsala.

I bilen satt två av de nu åtalade. Där fanns även den försvunnes Iphone, påslagen. De hann knappt blinka innan de var gripna, misstänkta för människorov.

Åklagaren tror att de lämnade mobilen påslagen för att det skulle se ut som att den bort­rövade i själva verket var fri och rörde sig obehindrat, men den gubben gick inte.

Utredarna kan knappt ha trott sina ögon då de började undersöka deras mobiltrafik och det visade sig att de inte varit försiktiga nog att ofta byta kontantkort.

Duon hade haft en hel del kontakt med en man i norra Sverige som inte heller varit slug nog att använda anonymt abonnemang.

Det räckte för att gripa honom. Och vid en husrannsakan i dennes hem hittades praktiskt nog köpekontraktet på det ­ödsliga huset där miljonären hölls fången.

Och eländet slutar inte där. I diverse bostäder har allt möjligt intressant hittats. Som ett skype-samtal mellan två av de inblandade där de pratar om det förestående människorovet. Samt dokument med en tankekarta om vad som kan gå fel.

Googlingarna ska vi bara inte tala om: ”Spetsa ­maten”, ”Kan man dö av 30 stilnoct?”, ”recept på köttfärspaj”, ”tortyr” och så vidare i all oändlighet.

Det är svårt att förstå att dessa ­figurer tycks ha ägnat ett år åt förberedelser och ändå lyckats med konststycket att klanta sig i en så monumental utsträckning att de möjligen skulle platsa i Guinness rekordbok.

Men detta är ingen fars. I ett av förhören berättar den kidnappade unge mannen om dödsångesten han upplevde under den långa bilfärden upp mot Norrland:

– De vill bara ha ett ­säkert ställe att liksom döda mig och släppa mig i en sjö eller ­gräva ner mig någonstans.

Det är mycket grov brottslighet trion misstänks ha gjort sig skyldig till.

Här är de åtalade

Kvinna, 23, åtalad för människo­rov

Psykologstudent. Blev vän med den kidnappade 25-åringen för ungefär ett år sedan. Enligt åklagaren hade hon sannolikt redan då tankar på att hon skulle kidnappa 25-åringen tillsammans med sin pojkvän. Polisen har hittat bevis i form av nätkonversationer från i maj förra året där bortförandet diskuteras.

Tidigare ostraffad.

Förnekar all inblandning och tror att hon blivit utnyttjad.

Man, 26, åtalad för ­människorov

Läkarstudent och den som förefaller ha varit drivande i planeringen och ­genomförandet av kidnappningen.

Har en kärleksrelation med den 23-åriga kvinnan.

Inte tidigare bekant med 25-åringen.

Fyra avsnitt i kriminalregistret för trafikförseelser. Är även under utredning för försök till grov utpressning tillsammans med 23-åringen.

Förnekar brott och hävdar att kidnappningen var en del av en svensexa.

Man, 26, ”fångvaktaren”, ­åtalad för människorov

Köpte det hus i Västerbotten där den kidnappade 25-åringen hittades.

Har jobbat som tidningsbud.

I en liten sinnesundersökning finns misstanke om att en allvarlig psykisk störning kan föreligga.

Han uppger att ”han försäkrat sig om att personen de skulle kidnappa inte skulle skadas fysiskt.”

Har i förhören berättat att han skulle få motsvarande nio miljoner kronor för sin medverkan.

Bekant med den andre misstänkte mannen sedan tidigare.

Tidigare ostraffad.

Erkänner vissa faktiska omständigheter.

Följ ämnen i artikeln