Hägglund har motvind

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-04-12

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Aftonbladet/ Sifo: Persson och Reinfeldt är rivaler om statsminister- posten efter valet 2006

BÖRJAR I BOTTEN Kristdemokraternas nye ordförande Göran Hägglund får en nattsvart start. Bara sju procent av svenska folket har stort eller mycket stort förtroende för honom. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt är den ende partiledare som går framåt i mätningen - med en procentenhet.

Göran Hägglund gör en mardrömsstart som kd-ledare.

Förtroendet för honom är det lägsta någon partiledare noterat under Aftonbladet/Sifo:s tioåriga historia.

Förra lördagen valdes Göran Hägglund, 45, enhälligt till Alf Svenssons efterträdare som ordförande i kristdemokraterna.

Hägglund startar på nya jobbet i stark motvind. Bara sju procent av svenska folket har stort eller mycket stort förtroende för honom, enligt Aftonbladet/Sifo som sedan mars 1995 mätt förtroendet för riksdagens partiledare.

Förra bottenrekordet sattes av dåvarande folkpartiledaren Maria Leissner hösten 1995. Då hade åtta procent stort eller mycket stort förtroende för henne.

Men Göran Hägglund har chans att förbättra sina siffror. Än är det bara hälften av väljarna som har en uppfattning om nye kd-ledaren. När han blir mer känd kan förtroendet öka.

Sedan den förra mätningen, i december, har två partier bytt ordförande, vänsterpartiet och kristdemokraterna. Förtroendet för den andre nybörjaren, v-ledaren Lars Ohly, är också lågt. Det tar tid att bli bekant med och omtyckt av svenska folket.

Göran Persson (s), 44 procent, -1

När Alf Svensson dragit sig tillbaka är Göran Persson ohotad etta på listan.

Under den senaste tiden har förtroendet för statsministern legat i stort sett still. Men över en längre period är tendensen klar: förtroendet dalar.

För två år sedan hade 61 procent stort eller mycket stort förtroende för Göran Persson. För ett år sedan var det 52. Nu är det alltså 44 procent.

Men i en åldersgrupp har Göran Persson gjort en rejäl uppryckning. Varannan väljare under 30 år har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Anmärkningsvärt är också att fler väljare säger att de inte har något förtroende alls för Persson än för utmanaren Fredrik Reinfeldt som är ganska färsk på posten. 16 respektive 12 procent är siffrorna.

Lars Leijonborg (fp), 33 procent, -2

Förra valets vinnare fortsätter att surfa på framgångsvågen. En tredjedel har stort eller mycket stort förtroende för honom, bra många fler än som röstar på folkpartiet.

Bland de egna väljarna har förtroendet stärkts markant sedan slutet av förra året. 17 procent av fp-väljarna har nu stort förtroende för Leijonborg jämfört med 11 då.

Fredrik Reinfeldt (m), 32 procent, +1

Moderatledaren har en mjuk framtoning men kvinnorna faller inte för det.

Reinfeldt lider av samma syndrom som sina företrädare. Han har det också motigt bland de yngsta väljarna.

Reinfeldt och Göran Persson är rivaler om statsministerposten efter valet 2006. Just nu är det 12 procentenheter fler som har stort eller mycket stort förtroende för Persson. Det är den minsta skillnaden sedan våren 2000.

Maud Olofsson (c), 29 procent, -2

Håller kvinnor på andra kvinnor? Det verkar så. Mäns och kvinnors uppfattningar skiljer sig allra mest om Maud Olofsson. Åtta procentenheter fler kvinnor än män har stort eller mycket stort förtroende för centerledaren.

Maria Wetterstrand & Peter Eriksson (mp), 25 procent, +-0

Språkrören ligger i topp hos de egna väljarna, 23 procent av dem har stort förtroende för Wetterstrand och Eriksson. Det är den högsta siffran för alla partiledare.

De åtnjuter också ett högt förtroende i den yngsta väljargruppen. 40 procent av dem har stort eller mycket stort förtroende för språkrören.

Lars Ohly (v), 18 procent, NY

Ohly valdes i februari och har liksom Hägglund fått en trög start, även om förtroendet för honom är högre än för den vikarierande företrädaren Ulla Hoffmann. Men det är långt kvar till Gudrun Schymans höjder.

Var fjärde väljare har inget som helst förtroende för den nye v-ledaren, samma höga siffra som för miljöpartiets språkrör.

Förtroendet för Ohly bland de egna väljarna är dessutom mycket lågt.

Göran Hägglund (kd), 7 procent, NY

Hägglund har inte mycket att glädja sig åt i den här mätningen. Det skulle i så fall vara att det knappast kan bli sämre. Och att bara 12 procent inte har något förtroende alls för honom. Det är den bästa siffran för alla partiledare utom Fredrik Reinfeldt.

Sifo telefonintervjuade ett riksrepresentativt urval på 977 personer över 18 år mellan 29 mars och 1 april. Det var två dagar innan Göran Hägglund formellt valdes till kd-ledare.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln