Du har problem, Maud Olofsson

pressad Centerledaren Maud Olofsson är pressad. I senaste väljarbarometern från Aftonbladet/United Minds är partiet minst.

Hon vill mycket.

Hon har energi som få.

Ändå blir det fel.

Centern lever farligt.

I valet 2006 blev de riksdagens tredje största parti.

I senaste väljarbarometern från Aftonbladet/United Minds är Centern minst. Till och med Sverigedemokraterna är större.

Problemen är större än att unga hetsporrar anklagar byggarbetare för att vara lata eller uppfinner alter egon för att slippa stå för vad de gör.

1. Maud Olofsson själv. Som näringsminister har hon tvingats att hantera rader av kriser.

Hon har till sist blivit synonym med kris eftersom varje gång hon visar sig i tv-rutan vet man att det kommer att handla om problem.

I Saab, i SAS, i nyföretagandet, i Centern, i Posten eller någon annanstans.

2. Pedagogiken. Centern har vällovliga ambitioner – men lyckas inte sälja in dem. För att sänka arbetslösheten bland unga vill partiet exempelvis att lagen om anställningsskydd ska kunna ersättas av särskilda ungdomsavtal mellan den som är under 26 och arbetsgivaren. Ungdomsförbundet Cuf:s ordförande vill sänka ingångslönerna för ungdomar.

Det krävs gedigen pedagogik för att sälja in sämre anställningstrygghet och lägre löner som ett vinnande recept. Och den har centern ännu inte visat prov på.

3. Miljön. För många är Centern synonymt med motståndet mot kärnkraften. När partiet för ett år sedan övergav den linjen satte många i halsen. På hemsidan kallas Centern ”alliansens gröna röst”. På Cuf:s hemsida heter det att ”mitt hjärta är grönt”.

Men sanningen är att partiet tappat sin miljöprofil. Fredrik Reinfeldt verkar grönare än miljöminister Andreas Carlgren som inte utnyttjat regeringsposten för att stärka sitt partis position bland landets klimatkramare.

4 Väljarbytet. Centern har flyttat fokus från landsbygdens avfolkningsområden till de dynamiska storstäderna. Problemet är att väljarna inte hängt med. Landsbygdsborna känner inte igen sig hos Stureplanscentern eller Fredrick Federleys trans-alter ego Ursula. Och storstadsborna förstår inte riktigt vad partiet har att erbjuda dem.

5 Otydligheten. Förr var det ”decentralisera mera” och ”kärnkraft, nej tack”. Men vad är Centern i dag förutom Maud Olofsson och fler entreprenörer, gärna i gröna näringar? Oklart. Fler entreprenörer är dessutom inte unikt för Centern. Det vill snart sagt alla ha.

Maud Olofsson, du har problem.

Citatet

Det är ju ganska knutet till min dragpersonlighet Ursula. Det är inte jag som riksdagsledamot som gör det här utan jag åker mer som dragpersonlighet.

Riksdagsledamoten Fredrick Federley (C) fick arvode, resa och fint hotell för att blogga från en sponsrad resa till Kanarieöarna.

Hade vi velat genomföra det där hade vi gjort det. Men vi trodde inte på det.

Förre statsministern Göran Persson (S) sågar kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser som vice statsminister Margareta Winberg kämpade för.

Följ ämnen i artikeln