Morik Sahlfeldt är störst & bäst

Sveriges mest inflytelserika politiker heter varken Fredrik Reinfeldt eller Mona Sahlin.

Den okända Morik Sahlfeldt har mest att säga till om.

Säg att din granne målar om huset i en snygg färg. Ditt eget ser i jämförelse sjaskigt ut och du vill ha det lika vackert som hennes.

När du så småningom målar om väljer du inte samma nyans som grannens.

Utan en som är snarlik. Den som går förbi ser fortfarande en svag skillnad mellan husen och ni kan båda hävda att det faktiskt inte är samma färg.

Precis likadant går det till i politiken. Om den ena sidan nosat upp en bra fråga tar den andra omedelbart efter.

Så sent som i går eftermiddag fick vi det senaste exemplet. Fredrik Reinfeldt avslöjade för en tid sedan att Moderaternas viktigaste frågor i valet blir jobben och ekonomin, välfärden och brotten.

Svaret från de rödgröna är att lägga ihop dagens 21 länspolismyndigheter till en, högskoleutbilda poliser och låta en ny myndighet undersöka brottsmisstankar mot poliser och åklagare.

I förrgår var det Fredrik Reinfeldt som dukade under för trycket från de rödgröna. Han meddelade då att sänkt skatt för pensionärer är högprioriterat. Det går till och med före arbetslinjen, det vill säga ytterligare skattesänkningar för löntagarna.

Lappkastet kom sedan Mona Sahlin med framgång attackerat regeringen för vad hon kallar ”pensionärsskatten”, jobbskatteavdrag som gör att löntagare betalar lägre skatt än pensionärer vid samma inkomst.

De hårdare reglerna i sjukförsäkringen har accepterats av de rödgröna – om än inte fullt ut. Efter 550 dagar blir man inte utförsäkrad i det rödgröna Sverige. Och efter 180 dagar ska den sjukskrivnes förmåga inte prövas mot hela arbetsmarknaden. Bara ”bredare än den befintliga arbetsgivaren” vad nu det är.

Fastighetsavgiften ska de rödgröna också behålla. Men bara för hus som har lägre taxeringsvärden än 4,5 miljoner. Andra får betala en procent i skatt – också.

Moderaterna kan tänka sig att kvotera in kvinnor i börsbolagens styrelser. Men först efter 2014. Och jämställdhet och lönekartläggningar är numera en självklarhet i det moderata Sverige.

På politiska kallas det här triangulering. När ett parti upptäcker att den egna politiken är mindre uppskattad än motståndarens så tar man helt enkelt över konkurrentens recept. Men ändrar det lite grann så det blir lika  – men ändå olika.

Morik Sahlfeldt regerar – åtminstone i valtider.

Följ ämnen i artikeln