Vilken mardröm det vore att vara 58 igen

”Om några dagar fyller jag 68, och det är en härligare ålder än 58.”

Det verkar inte kul att vara 55.

Oro över åldrandet, pensionen och livets gång är stor.

Det är mycket roligare att vara pensionär.

Radioprofilen Louise Epstein, 57, säger i en intervju med Aftonbladets Anna och Hans Shimoda att hon tänker mycket på hur det kommer att vara att bli gammal, ”kan jag vara säker på att det blir en härlig tid som pensionär eller kommer det istället gå utför efter 60?”.

Och så ställer hon sig förstås frågan: ”Hur länge ska jag jobba?”.

Vi är många som känner igen den där 55-plusångesten. 

Själv var jag 52 när jag fick nog av det liv jag levde. Det var stressigt, och ständigt omöjligt att leva upp till omgivningens krav.

 

Jag började spara för att kunna gå i pension när jag var 62. När 62-årsdagen närmade sig satte jag mig ner och räknade. Pensionsmyndighetens prognoser visade tydligt den bistra verkligheten.

Det skulle bli väldigt dyrt att gå i pension vid 62. Inte nog med mindre pengar i månaden resten av livet, löneinkomsten de sista åren skulle ju försvinna också.

Nej, jag fick härda ut till 64 år och åtta månader.

Sen dess har allting utvecklats snabbt. Ni som är 52 år nu måste jobba till 67 år och åtta månader för att få samma allmänna pension som en 30-talist. Och ni kommer tidigast att kunna ta ut den vid 65.

Så jag känner verkligen med er 50-plussare. Ni har en tuff tid framför er. Men när man väl fattat de svåra beslut som Louise Epstein oroar sig för så blir allting mycket bättre.

Om några dagar fyller jag 68, och det är en härligare ålder än 58. Jättekonstigt, men jag känner med varenda fiber i min kropp hur sant det är.

All oro för hur tillvaron skulle bli som pensionär är mycket lättare att hantera när man väl är där. Inga katastrofscenarier har ännu uppfyllts.

 

Livet har blivit bättre än det var tidigare. Och Louise, jag tror att du kommer vara eftertraktad på arbetsmarknaden långt efter 65, om än i en friare roll. Liksom elektriker, sjuksköterskor, fastighetsskötare, lärare, snickare, ekonomer och en massa andra yrkeskategorier som de företag som hyr ut veterankraft skriker efter.

Ha tilltro till dig själv, och det liv som väntar.

Jane Fonda, 85, uttryckte det nyligen: ”En av de saker som jag har lärt mig av att nå ålderdomen, är att när du väl har hamnat i den, i motsats till att se på den utifrån, är den inte tillnärmelsevis lika skrämmande”.

I sin andra dagbok skriver dramatikern Lars Norén: ”Den sista tiden i vårt liv är den viktigaste, eller hur”. Då är han 68 år och sju månader.

Författaren Niklas Rådström sa nyligen om att fylla 70: ”Det känns ganska skönt att bli gammal. Jag tycker att det är underskattat”.

 

Precis! Lyckan att bli och vara pensionär är underskattad. De sista stegen på vägen dit är sällsynt jobbiga, men sen blir det bara bättre.

Enligt forskningen är den lyckligaste tiden i livet mellan 70 och 85. Så härligt! Jag ser fram emot det. Och önskar absolut inte att jag var tio år yngre. Vilken mardröm det vore att fylla 58.


 New York Times skriver om forskning som visar att att amerikaner som är friska vid 50 års ålder, i genomsnitt skulle kunna arbeta i 23 år till. Det ger en pensionsålder på 73.

 Pensioneringsforskarna vid Boston College säger att detta beror delvis på medicinska landvinningar, men också på att så många fler har fysiskt lättare arbetsuppgifter.

 En studie visar att ju längre man jobbar, desto längre lever man, när det gäller många yrken. Med hårda fysiska arbeten är det tvärtom. Därför passar inte en pensionsålder alla.