Malmström blir ofrivillig medlare

Cecilia Malmström.

Egentligen har konflikten mellan Schweiz och Libyen ingenting med dig och mig och göra.

Inte heller angår den Sveriges nya EU-kommissionär Cecilia Malmström. Men plötsligt har den diplomatiska härdsmältan landat i hennes knä. Och vi får inte åka till Libyen, ens om vi ville.

Det började i juli 2008 då Hannibal, yngste son till Libyens envåldshärskare Muammar Khadaffi, och hans höggravida hustru greps av polis. De anklagades för att ha slagit och hällt kokhett vatten på två hembiträden i sviten på sitt lyxhotell i Genève.

Paret släpptes efter ett par dagar mot borgen på tre miljoner kronor – men åtalades.

Hemma i Tripoli förklarade pappa krig mot Schweiz. Bland annat ströps oljeleveranserna och libyska tillgångar för mer än 50 miljarder kronor lämnade bankerna. Dessutom greps två schweizare, en av dem anställd i ABB, anklagade för immigrationsbrott. En sitter fortfarande kvar, den andre släpptes i veckan. Sedan hembiträdena fått pengar, och tagit tillbaka anklagelserna, åkte Schweiz president till Libyen och bad om ursäkt. Syftet var att få loss gisslan.

Det misslyckades och nu var det Schweiz tur att bli rasande. Krav på visum för 188 libyer, däribland hela familjen Khadaffi, infördes nyligen.

Men eftersom Schweiz är medlem i EU:s passunion Schengen gäller visumtvånget inte bara där utan också för 24 andra länder, däribland Sverige.

Khadaffi slog så klart tillbaka. Sedan förra veckan får inga medborgare i något Schengenland visum till Libyen. Inte ens de som redan har ett släpps in.

Bara sex dagar gammal på nya jobbet som kommissionär för inrikes frågor landade den högexplosiva frågan i Cecilia Malmströms knä.

– Det är drastiska åtgärder som straffar hela EU. Vi hoppas att hitta en lösning på detta så det inte eskalerar, sa hon.

Men det har det redan gjort. Flera länder, däribland Frankrike, Malta och Italien är på krigsstigen.

– Schweiz har tagit hela Schengen som gisslan, rasade Italiens utrikesminister Franco Frattini.

I går diskuterades frågan på Malmströms första ministerråd, med justitieministrarna. Men inga beslut togs. Khadaffi måste behandlas med silkesvantar, diplomatin vara ultradiplomatisk.

Välkommen till nya jobbet, Malmström. Där små män kan göra en misshandel till en internationell storkonflikt med 26 inblandade länder.

Veckans citat

Det har inte förekommit några attacker mot judar, och om judar här vill flytta till Israel är det ingen angelägenhet för Malmö

Malmös Ilmar Reepalu till Sunday Telegraph, ett uttalande som väckt stor debatt – men kommunalrådet anser att han är missförstådd.

Pengarna kommer bara från ett enda ställe, och det är från kunderna

Tågkompaniets vd Mats Gustafsson levererar oblygt en universell sanning

Följ ämnen i artikeln