Vem skall nu flaskan befalla?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-24

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Har du också druckit för mycket vin i sommar?

Har du också förvånats över hur många vinglas som bara tryckts i din hand? Jamen, överallt. På gräsmat­tor och bryggor, bakom häck­ar och bersåer. Vid köksbord och strandkanter. I vikar och snår. På krogar, barer och caféer.

Plötsligt har du bara stått där och vickat med ett glas rött.

Ja, skål, då.

Det märkvärdiga med mitt sommarsupande är att jag inte ens dricker.

Ja, nu dricker jag, förstås.

Men säg för bara två år sedan rörde jag inte en droppe. Drack inte på trettio år. Drack inte ens champagnen på mina egna bröllop.

Varför?

Ett sånt här statement kräver ju en förklaring. En redogörelse. En alla-korten-på-bordet-utläggning. En fram-med-all-smuts-under-naglarna-berättelse.

Har ingen sån.

Visste bara att klang och skål inte var för mig. Skulle bara göra mitt darriga liv ännu mer skakigt. Och det där beslutsamma svarta hålet som andades därinne skulle koppla ett grepp – och sedan dra mig rakt ner till botten.

Ett lättfångat byte, alltså.

Så jag avstod.

Och avstod.

Inte svårt alls.

Tills då för två år sedan.

Ett snabbt beslut. Ryckte bara åt mig ett glas. Det var ju lugnt. Var det inte? Det svarta hålet hade ju slutat viska för länge sedan. Hade det inte?

Så det blev ett rött till.

Och ett till – och så ett till.

Och nu har skuggorna djupnat, de har svartnat och jag undrar hur supspiralen kunde slira iväg så snabbt. Och är det bara jag som har varit så här törstig den här heta sommaren?

Men så läser jag att juli har varit en ovanligt plaskblöt månad. Vi har varit rätt många. Lådvinet upp. Försäljningen av alkohol i topp. Och ser inte Vin & Sprits blonde vd nästan oförskämt uppsluppen ut på alla bilder?

Undra på det.

Den statliga bolagsjätten har ökat sitt resultat med 32 procent under det här sista halvåret.

Men tro inte att det bara är vi lådvinstanter, halvalkisar, smygsupare och partyprinsar som törstar efter mer.

Det finns fler aktörer.

Läser på näringslivssidorna att investerare och riskkapitalisterna också är jättesugna. Och redan nu ligger de och lurpassar på att Alliansen ska vinna valet och göra vad de lovat – sälja ut Vin & Sprit, värderat till 18–25 miljarder.

Och ja – det är väl okey?

Bara vi får fortsätta som vanligt.

Eller hur?

Monica Gunne

Följ ämnen i artikeln