Om mjölken räcker så spelar miljö eller gener ingen roll

Världens undergång till följd av växthuseffekten känns inte brännande aktuell just nu, när kylan håller Sverige och stora delar av Europa i ett så kallat järngrepp.

Folk säger i radio att de inte ens kan gå ut för att det är så förbannat kallt. De sitter inne och tittar på tv i stället på dagarna, och hoppas att mjölken ska räcka tills det blir lite mildare.

Det är alltid mjölken. Har ni tänkt på det?

Så länge mjölken räcker … och mjölkpriserna … mjölken tycks ha en fullkomligt avgörande plats i de svenska hus­hållen.

Vuxna människor kanske inte ska dricka mjölk. De kan få sköra ben. Mjölk är till för spädbarn och smådjur. Resonemanget att benen blir starka för att mjölken innehåller kalk är ungefär lika smart som att säga att man får platt mage av plattfisk, eller att man blir solbränd av brunsås.

De som vill ha starka ben ska göra gymnastik. Så enkelt tycks det vara.

Och man behöver inte vara vetenskapsman för att begripa att det är samma sak med fetman. Det räcker att läsa tidningen. Förr ansåg alla experter att man blev tjock av fet mat. Så icke längre. Just nu är det generna och de där uppåt två kilo bakterierna var och en av oss bär omkring på som man blir fet av. De har inte hängt med i utvecklingen helt enkelt, och fattar inte att vi dricker rent vatten och har det rätt så bra. Om tio år är det troligen något helt eller delvis annat man blir kraftig av. Det kallas utveckling.

Man ska inte ta någonting för givet.

Alla människor ljuger varje dag, även för sig själva.

En av Josef Stalins vetenskapliga favoriter hette Trofim Lysenko. Han var agronom, och ansåg att miljön var av­görande, inte generna. En individ eller en art som kunde fås att förvärva vissa egenskaper skulle omedelbart föra dessa vidare till avkomman. Brutalt uttryckt trodde han att om man högg av folk ena armen så skulle barnen, eller åtminstone barnbarnen eller barnbarnsbarnen, ­födas enarmade.

Det funkade inte riktigt. Men resultatet av Lysenkos stora inflytande blev att enorma skördar slog fel, och att många riktiga vetenskapsmän gick under i sibiriska fångläger. Lysenko anklagades senare för att ha förfalskat resultaten av sina egna undersökningar.

När vi ändå är inne på ruffel och båg så kan vi konstatera att de profithungriga elbolagen passar på att serva sina kärnkraftverk nu när det är som ­kallast, så hälften av anläggningarna står stilla. Sverige värms med el från tyska kolkraftverk i?stället.

Bara en sak är helt säker: det är roligt nästan jämt.

Följ ämnen i artikeln