Vi är inte som förr - ändå är detta Sverige

16 PROCENT ÄR FÖDDA I NÅGOT ANNAT LAND Vårt land har förändrats. Vårt språk marineras av engelska låneord, ändå är detta Sverige - där de flesta känner sig som svenskar, oavsett varifrån våra förfäder kom.

I dessa turbulenta tider kan det vara bra att påminna sig att det enda som är riktigt säkert är att ingenting är beständigt, allting ­förändras.

Så även Sverige, våra makt­havare, våra gränser och vårt folk.

Förändringarna är oftast påtvingade, kopplade till politiska, ekonomiska eller militära händelser i omgivningen.

Första gången namnet Sverige hördes var på 1300-talet, då hade det ändå bott människor i det som skulle bli Sverige i mer än 14 000 år, fast ingen vet vad de kallade landet, sig själva eller det språk de talade. Svenska språket kom för ­cirka tusen år sedan. Då talades det ­redan ­både samiska och finska i Sverige.

Under medeltiden talade köpmännen och borgarna i våra viktigaste städer tyska, varför ursvenskan fick rejäla ­doser tyska lånord, vanliga ord som ”­arbete” och ”betala”. Finnar flyttade först till Uppland, sen fler och fler till Dalarna och Värmland för att röja skog och odla mark.

Under stormaktstiden på 1600-talet var tyskan det vanligaste språket för de högsta ämbetsmännen. Landets styrande elit bestod till stor del av ­inflyttade tyskar, balter, skottar och holländare, Långt över tusen valloner kom från dagens Belgien för att dra igång järnbruken. Holländare kallades in för att bygga och bo i den nya staden Göteborg.

Framgångsrika krig anslöt de numera svenska sydsvenska landskapen till Sverige, liksom Gotland, Bohuslän, Jämtland och Härjedalen. Finland var sedan 1100-talet sammanlänkat med resten av riket. Sverige hade besittningar i Tyskland, Baltikum och Polen och under en tid kolonier samtidigt i Nordamerika och Västafrika. Kyrkan var då stark och mäktig, alla måste gå i gudstjänst. Kungen styrde enväldigt.
 

Hundra år senare var de flesta av ­besittningarna borta. Nu var det fransk kultur och franska språket som gällde för hovet och överklassen, varför svenskan fick många hundra franska lånord som ”mamma”, ”enorm” och ”vag”. Religionen var ifrågasatt, förnuftet skulle råda.
 

I mitten på 1800-talet var den östra riksdelen Finland borta, Norge var nu i union med Sverige. Järnvägen gjorde det lätt att röra sig över landet, arbetskraft strömmade mot kusterna där det ena sågverket efter det andra drog igång. De första industrierna skapades.

Så kom dåliga tider, missväxt och svält och under en kort tid emigrerade en fjärdedel av Sveriges befolkning, över en miljon människor, sökte lyckan i andra länder.

I mitten av 1900 talet pekade alla siffror uppåt för Sverige. Geografisk och politisk tur hade hållit oss utanför världskrigen. Förlusterna av Finland och Norge hade skapat buffert­stater mellan oss och stormakterna så grannländerna fick ta stötarna under världskrigen. Vi hade vattenkraften och skogen och kunde leverera malm och kul­lager både till nazisterna och deras fiender. Neutralitet kallades det.

Då krigen var slut stod våra ­fabriker oskadade, arbetskraften var frisk och utökades med kraftig invandring från Finland och Sydeuropa.

Svenska produkter spreds över världen. Makten låg hos folket. ­Politikerna kom ur folkrörelserna. ­Varje år blev bättre än året innan.

I dag fattas många av de politiska och ekonomiska besluten som styr vår framtid av politiker i Bryssel. De flesta av de en gång svenska lysande varumärkena är inte längre svenska. Vårt språk marineras med engelska lånord. Nära 16 procent av befolkningen är född i något annat land, i städer som Malmö är antalet utlandsfödda ännu högre.
 

Sverige har förändrats. Människorna talar annorlunda, ser annorlunda ut och tänker annorlunda än förr. Ändå är detta Sverige. Vårt land där den överväldigande majoriteten är född, talar språket och känner sig som svenskar, oberoende av varifrån våra förfäder en gång kom ifrån.

Trots alla förändringar finns det tre företeelser, som även de förändrats, men som ändå bestått genom seklerna nämligen: Svenska språket och svenskarnas drift att finna konsensus, diskutera problemen och lösa dem tillsammans. Dessutom: Vi har alltid varit en monarki. Även om kungarnas makt har förändrats, har monarkin bestått.

Var är vi om femtio år? Vart är vi på väg i en alltmer orolig värld? Vilka ska stå på kommandobryggan och vem bestämmer kursen som rorsman ska följa? Det är detta - vart Sverige är på väg - som nästa val egentligen borde handla om, inte detaljer i en budget.

VISSTE DU ATT …

… stockholmarna kommer från 193 olika nationaliteter? I Sverige finns totalt människor från över 200 olika nationaliteter. Den största gruppen utlandsfödda kommer från Finland.

… den svenska flaggan skapades på 1500-talet och är därmed, efter danska Dannebrogen, världens näst äldsta flagga? Det var Oscar II som införde flaggceremonin på Stockholms slott. Då flaggan med stora riksvapnet är uppe är kungen i landet och uppfyller sina plikter.

… den svenska kronan skapades 1873 då de nordiska länderna införde en gemensam valuta med samma värde i alla länderna. Men, inrikespolitiska skäl gjorde att redan efter några år gled de olika ländernas ­valutakurser isär.

Följ ämnen i artikeln