Breivik kan vara både terrorist och psykiskt sjuk

Åklagarna håller, till skillnad mot en del vidlyftiga debattörer, två tankar i huvudet samtidigt.

Anders Behring Breivik kan vara såväl terrorist som psykiskt sjuk. 

Det moraliskt och det juridiskt viktiga behöver inte med nödvändighet vara samma sak.

Vi behöver ingen rättegång för att slå fast att Breivik mördade 77 människor och därmed gjorde sig skyldig till brott av en dignitet Norge i modern inte sett motsvarighet till.

Han är överbevisad, erkänner de faktiska omständigheterna och eftersom juristerna inte kommer att sitta och grubbla över huruvida det är sant eller ej att 22 juli i själva verket var ett legitimt försvar mot islamiseringen av Norge så kommer målet i stor utsträckning i stället att kretsa kring psykiska hälsa, det vill säga fängelse eller vård.

Men låt mig få återkomma till det och först konstatera att Oslos chefsåklagare Inga Bejer Engh och Svein Holden inte helt överraskande har struntat i att lyssna på diverse åsiktsmaskiner som på olika ideologiska grunder tyckt allt mellan himmel och jord om denne Breivik.

De valde att åtala honom för två fall av terrorbrott utöver alla dessa mord.

En del figurer långt ute på högerkanten har protesterat mot beskrivningen av Breivik som terrorist och velat reducera bomber mot regeringsbyggnad och massmord på socialdemokratiskt ungdomsläger till att vara ett verk utfört av en ensam galning utan egentliga politiska motiv.

Men nu är det en gång för alla så att norsk lag definierar terrorism som brott som antingen skapar fruktan i en betydande del av befolkningen eller som skadar grundläggande samhällsfunktioner.

Breivik lyckades, hur vi än vrider och vänder på det, åstadkomma båda dessa saker. Det är således helt i sin ordning att åtala honom för terrorbrott.

Åtalet lär dock leda till högt blodtryck även hos de vänsterdebattörer som hävdat att Breivik förklarats tokig bara för att det ska gå att stuva in en högerextremist på dårhuset och sedan glömma bort hela saken.

Det yrkas nämligen på att han döms till sluten vård i stället för till fängelse. Detta eftersom en rättspsykiatrisk utredning har slagit fast att han lider av paranoid schizofreni. 

Men det finns, vilket är långt i från oväsentligt, en reservation i åtalet för vad som händer om den nya utredningen som just nu genomförs kommer fram till att han är frisk.

Då får hjärnskrynklarna lägga fram sina olika uppfattningar för domstolen, som sedan har den allt annat än avundsamma uppgiften att avgöra vad som är rätt.

Åklagarna påpekade vid presskonferensen i går att det inte finns något motsatsförhållande mellan terrorism och grav psykisk sjukdom.

Det är helt riktigt. Jag skulle inte bli det minsta förvånad om en rättspsykiatrisk undersökning av Hitler avslöjade spritt språngande galenskap.

Det innebär inte att tredje rikets ledare, like lite som Breivik, saknade politisk agenda.

Följ ämnen i artikeln