SLAGSIDA

Nordström lyckades inte med det omöjliga – att styra ett verk som ingen kan ha kontroll över

Nu väntar regeringskansliet för Anders Nordström.

Det kan inte ha varit lätt för Anders Nordström att berätta för pressen att han gjort ett bra jobb när han just fått sparken för att han gjort ett dåligt.

Han placerade sig bakom ett ståbord i Sidas samlingslokal Oasen, en ganska kortväxt 50-åring, uppknäppt i halsen, kritvita skjortärmar, grå kostymbyxor och svarta pennyloafers.

– Jag har gjort så gott jag har kunnat, sa han.

Ingen är så ensam som en generaldirektör eller minister som fått sparken. Om han var arg, ursinnig, ledsen, förtvivlad eller chockad aktade han sig noga för att visa det. I förnedringen höll han på sin värdighet.

Han hade dessutom goda skäl att inte stöta sig med biståndsminister Gunilla Carlsson. Hon är även framgent Nordströms chef då han vandrar från Sida till regeringskansliet för att ta plats på elefantkyrkogården, där i förtid avsatta generaldirektörer och en landshövding framlever sina dagar.

Vill Nordström ha vettiga arbetsuppgifter gör han klokt i att visa positiv samarbetsvilja. Mycket riktigt ser han fram emot att ställa sina ”kompetenser” till förfogande.

Han tog ofta små klunkar ur ett glas med vatten.

Bakom honom, längs hela den långa väggen, stod låga vita skåp märkta med Sidas arbetsområden. Hiv/aids; demokrati & rättigheter; humanitärt bistånd; hälsa/vatten/sanitet... Skåpen bara fortsatte och fortsatte.

De illustrerade att Anders Nordström sa ja till en omöjlig uppgift när han accepterade att reformera det svenska biståndsarbetet.

Sida är en enorm, löst sammansatt struktur. Dess budget är 17 miljarder kronor, lika mycket som till exempel världshälsoorganisationen WHO. Nästan lika mycket som den svenska polisen.

Men till skillnad från dessa spretar Sidas uppgifter. Inget är för litet och inget för stort.

Förra året vek organisationen 49 miljoner kronor för att lära kineserna demokrati. 732 miljoner gick till Tanzania för att bistå tanzanierna med allt möjligt. 3 000 kronor utbetalades till marknadsutveckling i Mongoliet. 4,6 miljoner rann till Kap Verde för att ge dessa vindpinade öar en statistisk centralbyrå.

Regeringen har skurit ner antalet biståndsländer från 67 till 33 men det finns sannolikt ingen nu levande människa som kan skaffa sig kontroll över Sidas verksamhet.

Nordström är till professionen läkare med varmt hjärta för världens lidande. Han praktiserade sitt yrke under en tid i Kambodja på 1980-talet, sedan sögs han in i den internationella hjälpindustrin och gjorde karriär.

När Nordström utnämndes till generaldirektör den 24 oktober 2007 talade han om en tydlig färdriktning och tydliga resultat.

I går sa han:

– Det var svårare än jag trodde.

Följ ämnen i artikeln