Snusförnuft? Inte när EU vill förbjuda prillan

”Vi har faktiskt räddat snuset!”

Hälsominister Maria Larsson jublade nyligen triumfatoriskt sedan hon lyckats hindra ondsinta EU från att ta ifrån oss det käraste vi har.

Tidningarna hyllade statsrådet för visad dådkraft och nationens dryga miljon snusare pustade ut.

(Möjligen surade handelsminister Ewa Björling på tjänsterummet över kollegans framgång. Svårt att veta. Henne har ingen sett skymten av sedan hon blev helt nipprig och hotade EU med ”fullskaligt krig” då Bryssel för ett halvår sedan hade någon synpunkt på prillan.)

Vi som har varit med ett tag kan dramaturgin. Olycksbådande rubriker, folklig vrede, dramatiska förhandlingar. En thriller som trotsar all statistisk rimlighet och alltid slutar med svensk seger.

En titt i textarkivet ger vid handen att nationens excentriska tobaksvana var utsatt för tryck innan Sverige ens hade inlett förhandlingar om medlemskap i unionen.

Första träffen är från våren 1991, då EG, som EU vid denna tid hette, började mullra om nya hälsobestämmelser.

Redan då behövdes en hjälte. Han hette Lennart Pettersson, var ordförande i näringsutskottet och tog ”strid för det äktsvenska våtsnuset”.

”Kampen är osjälvisk för i utskottet finns inga snusare”, suckade reportern hänfört i ingressen.

Sedan var cirkusen i gång. En läsarundersökning visade att 88 procent var emot förbud. Ralf Edström (fotbollsikon bland de äldre, okänd för de unga) var upprörd.

Det var ett liv och ett kiv, tills EG beslöt att skjuta upp beslutet ett år.

Lugnet skulle dock visa sig vara bedrägligt. Näste heroiske krigare, Europaminister Ulf Dinkelspiel, var snart i gång. ”Inget snus, inget EG”.

Nationen kunde andas ut först 1994, då statsminister Carl Bildt undertecknade fördraget om medlemskap med snuset som permanent undantag.

Men då du trodde att mardrömmen äntligen var över hade den bara börjat. Bryssel gav inte upp attackerna på stackars Sverige. Skattesatser! Varudeklarationer! Exportförbud!

Bara sedan millenieskiftet har faran, underblåst av den energiska svenska tobakslobbyn, varit överhängande fyra gånger. Pålitlige Ralf Edström rasade i pressen så sent som i vintras.

Är hotet mot snuset den lögn vi behöver samlas runt för att stå ut med varandra?

Följ ämnen i artikeln