Kungen är på väg mot ett längdrekord

I morgon är det exakt 40 år sedan kung Carl XVI Gustaf blev kung av Sverige. Sedan Gustav Vasas dagar på 1500-talet är det bara Gustav V som regerade mer än 40 år (43) ett rekord som Carl XVI Gustaf helt säkert kommer att slå.

Veckorna innan den 15 september 1973 var mycket dramatiska. Den gamle kungen, Gustaf VI Adolf, låg på Helsingborgs lasarett. Ett stort pressuppbåd väntade utanför. Flera gånger om dagen kom nya bulletiner om kungens tillstånd. Den 15 september avled han.

När han föddes 1882 var bilen inte uppfunnen. Då han avled hade människan landat på månen och sänt färgbilder i tv därifrån.

Då han föddes var Sverige ett fattigt jordbruksland, då han dog var Sveriges ett av de rikaste industriländerna på jorden, dessutom ett alltmer radikaliserat folkhem där kraven på republik gång på gång förts fram i riksdagen. De starka vänstervindarna från 1968 blåste ännu friskt. Nu skulle den gamle, av hela folket älskade och kloke monarken, efterträdas av en långt ifrån färdigutbildad, levnadsglad 27-åring och ungkarl utan familj och arvingar. Republikanerna jublade. De trodde att deras stund var inne, aldrig hade chansen att avskaffa monarkin varit större eller som statsminister Olof Palme sa:” Vi är bara ett pennstreck från republiken”.

Kungen berättade för mig i ett privat samtal 2006 om hur han kände de dramatiska dygnen i september 1973. Han och systern Christina gick sida vid sida många timmar i parken på Sofiero. Syskonen talade om framtiden. Farfar tillhörde en annan epok. Kung Carl Gustaf berättade hur han tänkte:

”Jag är jag. Jag kan inte förändra mig. Jag är ingen gammal arkeolog. Jag måste hitta min egen väg, en nisch som är min. Jag måste utveckla de intressen och talanger jag har. Det var jag själv som hittade på mitt valspråk ’För Sverige i tiden’. Vi ringde till Svenska Akademien för att höra om det var korrekt svenska.”

Kungen förklarade att med det valspråket ville han understryka att han lever här och nu i det moderna samhället. ”Sam- tidigt kände jag att jag inte var riktigt färdig. Jag tyckte att min utbildning hade blivit ’hackmat’, men nu var allt för sent. ”.

Dagen efter dödsfallet flög Carl Gustaf och hans syster upp till Bromma flygplats. Kungen berättar att han blev gripen av alla allvarliga människor som stod uppställda på flygfältet, på vägen till Slottet och utanför Slottet. Carl Gustaf, hans fyra systrar och kungens barnjungfru, Nenne Björnberg, åt lunch tillsammans samtidigt som tusentals stockholmare samlades utanför slottet. Så hördes salutkanonerna på Skeppsholmen avfyra 42 skott med paus emellan varje skott, sorgesaluten för Gustaf VI Adolf. Sen kom 42 skott i snabb följd, hyllningen till den nye kungen.

Prinsessan Christina gick fram till fönstret och såg att det var svart med folk där utanför. ”Carl Gustaf du måste visa dig! De vill se dig!” ”Nej!” hade kungen svarat, ”Det kan jag inte. Det är på onsdag jag ska tillträda. Då ska jag vinka.”

Då hördes ropen nere på gatan: ”Vi vill se våran kung!” Christina upprepade: ”Du måste komma”. De andra i rummet höll med. Carl Gustaf tvekade. Han var rädd att göra något som tidningarna skulle håna honom för. Då hördes ett märkligt ljud. Glaset sprack då Christina slet upp det igenklistrade fönstret. Folkmassans rop hördes nu tydligt.

Carl Gustaf gick fram till fönstret. Sorlet steg. Händer vinkade. Leverop hördes. Någon tog upp ”Kungssången”, sen sjöngs ”Du gamla du fria”. Carl Gustaf stod där hela tiden, ömsom leende ömsom allvarlig. Då han vände sig om såg alla att han var djupt rörd.

Den 16 september då sorgemusik spelades i radion, då tidningarna hade stora svarta rubriker och alla flaggor var på halv stång, den dagen råkade också vara valdag för riksdagsval. En ödesmättad stämning vilade över vallokalerna. Resultatet blev att Socialdemokraterna gick tillbaka och det blev den jämnaste mandatfördelningen i riksdagen någonsin 156-156, men den skakade Olof Palme satt kvar.

VISSTE DU ATT …

Förbjuden att lägga sig i

... kung Carl XVI Gustaf var den siste kungen som var över-befälhavare och dessutom ordförande vid regeringsmötena enligt den gamla konstitutionen. Den 1 januari 1975 började vår nuvarande författning gälla som gjorde kungen helt maktlös. Kvar finns bara statschefstiteln, plikten att representera och skyldigheten att aldrig lägga sig i politiken.

Gustav V - längst regent

... Gustav V inte bara var den i familjen Bernadotte som regerat längst, 43 år, han var också den som var längst, 192 cm. Under medeltiden hade vi två kungar som regerade ännu längre: Magnus Eriksson var kung i 45 år och Erik av Pommern som också han satt kvar i 43 år innan han blev avsatt och levde som sjörövare på Gotland.

Punkt för pompa och ståt

... kung Carl XVI Gustaf var också den siste kungen som öppnade Sveriges riksdag vid silvertronen i Rikssalen på Stockholms slott iförd full uniform och alla ordnar och med Karl XI:s drabanter klampande in med dragna värjor. Med den nya författningen öppnas riksdagen alltid i riksdagshuset under mer civila och färglösa former.

Följ ämnen i artikeln