Nu är det slutflummat - läxorna är viktigare än Netflix

Alla ska anstränga sig mer - enligt Löfven

VÄSTERÅS. Nu låter Stefan Löfven som en kombination av Björklund och Borg.

Det är slutflummat och dags att kavla upp ärmarna.

Vad har hänt?

Regeringen, där både Socialdemokraterna och Miljöpartiet ingår, har anklagats för att ge otydliga besked.

Men i sitt inledningstal på S-kongressen här i Västerås signalerade statsminister Stefan Löfven (S) att det är slutflummat. Det gäller inte bara ekonomin, det gäller över hela linjen.

”Vi behöver höja vår förväntan på oss själva och öka våra ansträngningar” sade han och slog fast att eleverna måste jobba hårdare.

”Fler behöver känna att skolan går först, före Netflix, före träning, före kompisar. Utan ursäkter, från lågstadiet till gymnasiet.”

Lät som Björklund

Även landets föräldrar fick en kollektiv uppsträckning. Fler måste fatta att skolan är avgörande för barnens framtid. Den som inte har en gymnasieexamen ber i det närmaste om att bli arbetslös.

Som grädde på moset sade Löfven att svenska folket måste samla sig till ”en ny strävan efter utveckling och bildning.”

Skulle FP-ledaren Jan Björklund, nedsättande kallad ”Majoren”, kunnat uttrycka på samma sätt? Självklart. Även om han aldrig skulle erkänna det.

Tar halvsteg tillbaka

Ett annat exempel är det närmast kanoniserade överskottsmålet för de offentliga finanserna. Under en konjunkturcykel ska de, stat, kommun och pensionssystem, gå med en procents överskott.

I valrörelsen var målet fortfarande bra. Men efter valet fick Konjunkturinstitutet regeringens uppdrag att utreda konsekvenserna av att upphäva det.

Men möjligen tar nu Stefan Löfven ett halvt steg tillbaka. Både i sitt tal, och vid en pressträff före det, sjöng han nämligen lovsånger till ordning och reda i statens finanser. Det var en princip som det inte fick tummas på, för i så fall skulle de som har det sämst ställt åka på mest stryk.

Och det har han ju rätt i. Statliga besparingar drabbar per definition dem som är i behov av mest stöd.

Varför nu?

Skulle förre finansministern Anders Borg (M) protestera? Ja, men det skulle inskränka sig till den typ av autoprotest som varje moderat gör mot S-uttalanden och tvärtom.

Vän av ordning frågar sig varför Stefan Löfven säger det här just nu? Han markerar mot regeringskollegerna i Miljöpartiet.

De har ju en helt annorlunda syn på exempelvis arbete än Socialdemokraterna. I MP:s värld har lönearbete inget egenvärde, man ska kunna ta friår från jobbet med statliga subventionera. Inte öka förväntningarna på sig själv och öka ansträngningarna som Löfven sade.

Har olika världsbilder

I Miljöpartiets Sverige ska det satsas på varje elevs möjligheter att klara skolan. Däremot talar partiet, i motsats till Löfven, inte om elevens egna satsning.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har olika världsbilder. S är sprunget ur arbetarklassen som kämpade för grundläggande rättigheter som rösträtt och bättre arbetsvillkor.

”Gör din plikt, kräv din rätt” är ett motto som senast sattes på hedersplats av dåvarande S-ledaren Mona Sahlin.Nu har den plockats fram igen av Löfven.

I MP, vars rötter finns i freds-, kvinno- och miljörörelsen, är det ingen särskilt gångbar paroll.

Men nu har Stefan Löfven markerat. Maskrosorna i Miljöpartiet ska veta att är slutflummat. Kavla upp ärmarna.