Vänskap - den enda relationen att lita på

Är vänskap den nya, starka och oöver­vinnerliga rela­tionen? Kommer vänskap att betyda mer än kärlek i framtiden?

Och sist men inte minst: Kommer vi att låta vän­skapen ta en allt mäktigare plats i våra liv?

Ja, det här är ju bara en tanke från min sida. En tanke som växte till en jättelik fågel när jag råkade läsa under­sökningsföretagets Euro­monitors förutsägelse i tidningen Economist: 2020 kommer nästan hälften av ­alla hushåll i Sverige att bestå av bara en person.

En enda person.

Och hur kommer då våra relationer att se ut?

Någon?

Singellivet är på frammarsch över hela världen, framför allt i väst. Om bara sju år kommer det att finnas 48 miljoner fler singlar, en ökning med 20 procent. I stora delar av världen är singel-hushållen de hushåll som växer snabbast.

Några exempel: hälften av USA:s vuxna är ogifta, 22 procent fler än 1950. Nästan 15 procent lever som singlar, en ökning med fyra procent. Den här utvecklingen är ­global, men orsakerna varierar: den snabba industriella utvecklingen i till exempel Brasilien gör att fler skjuter upp sin vigsel eller struntar i att gifta sig.

I Japan väljer allt fler ­kvinnor en karriär framför att putsa i sina hem. Och i Iran väljer fler och fler kvinnor en utbildning framför en brudslöja. Och ju fler och bättre karriärmöjligheter för kvinnor desto senare vill de gifta sig. Och i takt med deras framgångar minskar för­delarna med ett äktenskap.

I dag behöver kvinnor inte gifta sig för att känna sig trygga och säkra. Och sex, kärlek och en juste relation finns ju att få utanför den gifta sfären.

Och det bästa av allt: att ­leva ”ensam” betyder inte längre ensamhet, att känna sig ensam och övergiven. Och när singlarna blir fler tror forskarna att vän­skapen kommer att få en ännu större betydelse. Man tror att den kommer att bli den viktigaste och mest ­pålitliga relationen.

Och ja, vänskap är något att lita på. Den är trofast, ­empatisk och tar inte slut så där över en natt.

Vänskap är trygghet, den är glädje, välvilja och tillit.

Vänskap är ömsesidig och något som du själv har valt.Vänskap är någon som vi delar vår historia med. Eller som en svensk kvinna har uttryckt hemligheten: ­”Vänskap är kär­lekens vardag”.

Följ ämnen i artikeln