Demirok låter fortfarande som en sosse

ÖREBRO: Muharrem Demirok kommer att lämna Centerstämman i en starkare position – men det löser inte partiets problem.

Istället ska partiet nu driva en politik i vilken de saknar position i det politiska landskapet.

Samtidigt har de nu något så unikt i svensk politik som en politisk berättelse och ett politiskt projekt.

Skolan har varit Muharrem Demiroks profilfråga från första stund och det låg en viss nervositet i luften när partiet skulle anta sitt nya skolpolitiska program på partiets stämma.

Redan i sitt tal passade han på att påminna om att det var just detta mandat som han hade blivit vald till. Underförstått att ett ny partiledare också ska få förändra politiken.

Det har blåst en hel del kring Centerns nya skolpolitik, för att vara C. De gamla vanliga antagonisterna har klagat på utspelet om att korta sommarlovet och den förändrade inställningen till friskolor. Demiroks nya giv handlar om att begränsa vinsterna för de skolor som inte lever upp till kvalitetskrav, slopa kösystemet, införa offentlighetsprincipen även i friskolor och förändra skolpengen.

Genomgående i den nya skolpolitiken är en mer jämställd skola.

Fick igenom sin politik

Partiledningen och Demirok fick igenom i stort sett hela sitt program.

Det utskrattade och utskällda förslaget om att korta sommarlovet finns kvar i något förändrad form. Partiet ska nu verka för att längden på läsåret förändras, istället för förlängs. Hårklyveri alltså.

Stämman klubbade också igenom att driva på för att avskaffa betyg före högstadiet. Ett förslag som gick längre än partistyrelsen, som ville utreda möjligheten att avskaffa betyg före högstadiet.

 Muharrem Demirok på Centerpartiets partistämma i Örebro .

Muharrem Demirok kommer att ha stärkt sin position som partiledare när den här helgen är över.

Men om partiet har blivit starkare är en annan fråga.

Skolan är en gåta

Hade du frågat en centerpartist för ett år sedan om inte skolfrågan var en bra idé att ta sig an, hade de sett undrande ut. Det är nämligen lite av en gåta hur ett parti kan välja en fråga där de saknar förankring hos väljarna och där andra partier redan har profilerat sig. Det är Liberalerna, men ändå! Även Socialdemokraterna har högt förtroende i skolfrågor.

I Aftonbladet/Demoskops senaste mätning sa endast tre procent av väljarna att de tyckte att C var det parti med bäst skolpolitik. Näst sämst på listan.

Nu står Centerpartiet där med skolfrågan i knäet.

Plötsligt finns visioner

Det ser illa ut för Centerpartiet just nu. Dålig opinion. Låga förtroendesiffror för Demirok.

Men det finns en styrka i det som Centern gör just nu, och det är att partiet faktiskt har ett politiskt projekt och en framtidsvision. Det har vi inte varit bortskämda med i politiken på många år.

Inte ens centerpartister har varit bortskämda med detta. Det är många år sedan deras politik handlade om mycket annat än att de var emot Sverigedemokraterna. De är fortfarande emot SD, men nu presenterar de också en politisk framtidsvision.

Genom en mer jämlik skola vill C skapa ett mer jämlikt samhälle. Demirok beskriver det som ett samhälle där alla har en chans. Det återstår väl att se vad som blir av det i slutändan.

Det låter fortfarande lika sossigt som när han var partiledarkandidat.