Buschs wow-faktor blev en belastning

Kristdemokraterna slutade gå sin egen väg och sprang åt samma håll som resten av partierna. Mot strängare migrationspolitik, populistiska utspel om bränslepriser och kärnkraft.

På vägen förlorade de sin särprägel.

Nu straffar väljarna dem.

Inför valet 2018 låg Kristdemokraterna riktigt pyrt till i opinionen. Precis som nu var de nere och nosade på väljarstöd under 3 procent. Den starka återhämtningen med ett valresultat på 6,3 procent tillskrevs Ebba Busch och hennes ”wow-faktor”.

Mycket har hänt sen den där valrörelsen 2018. Det politiska landskapet har ritats om, kriserna har avlöst varandra och efter valet 2022 är det en borgerlig regering som styr landet tillsammans med Sverigedemokraterna.

Men för KD är den stora förändringen att Ebba Buschs wow-faktor inte längre ses som något positivt för partiet.

Partiledarens talang för kulturkrig och virala utspel är som gjort för ett parti i opposition. Skarpt och rappt och när det skarvas lite så gör det ingenting, för partiet och följarna nöjde sig med att partiet syntes och hördes i debatten.

Kristdemokraterna är igen nere och nosar på ett väljarstöd under 3 procent.

När Busch kunde göra vad som helst

På den här gamla goda tiden brydde sig varken partiet eller väljarna om att Ebba Busch befann sig i en infekterad hustvist. Eller att hon erkände sig skyldig till förtal samtidigt som hon menade att hon var oskyldig i själ och hjärta. Eller att hon ställde den öppna frågan om varför polisen inte sköt skarpt mot folkmassan under påskkravallerna 2022.

Men så gick valet uselt och när valrörelsen var över tyckte partiet inte längre att det var så kul med falukorvsutspel och fokus på hårda tag och kärnkraft. Allt detta som just ansetts vara Ebba Buschs styrka.

Partiet får nog

I sin valutvärdering kände sig partiet vilset och ställde sig frågan vem som ska rösta på KD, när KD låter precis som M och SD.

De undrade varför partiledaren viftade med falukorvar istället för att prata om sjukvården. Sjukvården som är Kristdemokraternas enda särpräglade politikområde inom borgerligheten.

En mycket relevant frågan. Men borde de inte fråga sig vad KD ska vara för ett parti framåt?

Att det inte funkar att vara ett kaxigt oppositionsparti när man sitter i regering, borde vara uppenbart vid det här laget.

Valresultatet gav inte heller några ledtrådar till vilka väljargrupper som skulle kunna rösta på KD. De flesta och ingen verkar svaret vara, om man utgår från den senaste tidens opinionssiffror.

En otydlig framtid

Det är begripligt om Kristdemokraterna är nervösa över det dåliga opinionsläget. Det är aldrig en bra tid för ett parti att krisa när man sitter i regering. Alla resurser går till regerandet och partiledaren är upptagen med att vara minister. Kanske är det dags för KD att titta inåt.

Någonstans där inne finns det skärvor kvar av ett KD som inte låter exakt som M och SD. Det är ett KD som har vården som huvudfokus och pratar om familjens betydelse när det kommer till brottsbekämpning och värderingsfrågor.