Tidöavtalet gör Åkesson mindre slagkraftig

SÖLVESBORG. Hemmapubliken är en bra uppvärmning inför hösten för Jimmie Åkesson. Men det är tunt med resultat för SD efter Tidöavtalets första år.

Men under sitt sommartal försökte han sänka sina sympatisörers förväntningar på vad SD egentligen kan åstadkomma som samarbetsparti till regeringen.

Han kallade Tidöavtalet för silvertejp och gav beskedet att SD inte kommer stödja en regering de inte sitter i efter nästa val. Ett besked som egentligen inte betyder någonting.

Inramningen för Jimmie Åkessons sommartal är nuförtiden ganska blygsam. Fram till pandemin arrangerade partiet Sverigedemokraternas Sommarfestival. Där efterföljdes Åkessons tal av Mattias Karlssons medeltida lekar, konserter med Åkessons band Bedårande barn och Ultima Thule.

Helgens sommartal hölls på enkel tältscen nere vid havet i Sölvesborg. Publikens storlek var också blygsam, men högljudd som Åkesson publik brukar vara. Ingen partiledare blir så ljudligt påhejad av sin publik under sina tal som Åkesson är.

Och Åkesson känner sin publik. Talet hade ordentligt med gamla hits att bjuda på. Åkesson kommenterade också, som förväntat partiets motstånd mot att lagstifta för att stoppa koranbränningar och tog sig tid i talet att prata om SD:s kritiska inställning mot islam. I förbigående sa han att det måste gå att uttrycka sanna, men kritiska fakta om profeten Muhammed. En blinkning till stöd för partitoppen Richard Jomshofs kritiserade inlägg i sociala medier.

Jimmie Åkesson (SD) under sommartalet: ”Tidöavtalet är som silvertejp”

Bränslepriserna känsligt för SD

Kritik mot invandring och mångkultur landar som en hand i handsken på den här publiken, men när Åkesson började prata om vad Sverigedemokraterna åstadkommit genom Tidöavtalet med regeringen sjönk energin i publiken.

Den här publiken har inte kommit för att Åkesson ska låta som en vanlig, tråkig politiker som räknar upp ”framgångar”, den här publiken har kommit för att känna känslor kring systemfel och ett land som slitits itu av invandring och oansvariga politiker - de vill höra det som är den sverigedemokratiska berättelsen om Sverige.

När bränslepriserna kom på tal blev det tveksamma applåder. Inte konstigt, eftersom Sverigedemokraterna lovade stora sänkningar av bränslepriserna i valrörelsen och av det har det blivit i stort sett ingenting.

Och det är här som Sverigedemokraterna stora, och nya problem kommer in. De har lovat sina väljare mycket under åren och nu behöver se sänka förväntningarna på vad Sverigedemokraterna faktiskt kan få igenom.

Åkesson höll sitt tal på hemmaplan i Sölvesborg.

Oroliga att göra väljarna besvikna

Det nya inslaget i Åkessons tal var just detta, om kompromisser och att inte vara nöjd men att ändå se att det kunde varit värre. Det återstår att se var ett sånt budskap landar hos de sverigedemokratiska väljarna. Sen valet har det gått ganska knackigt i opinionen för partiet. I Aftonbladet/Demoskops mätningar har SD legat under sitt valresultat hela det gångna året.

Åkessons besked i sitt tal var att Sverigedemokraterna inte kommer att fortsätta att vara ett stödparti efter nästa val. Antingen sitter de i regering eller så går de i opposition. Ett besked som inte kan tolkas på något annat sätt än att partiet är oroliga över vad deras väljare tycker om samarbetet med regeringen.

Samtidigt gav Åkesson besked att deras huvudmotståndare i nästa val är Socialdemokraterna och att de vill utmana S om att bli Sveriges största parti. Med det beskedet har inte Sverigedemokraterna någon annanstans att gå än att stödja ännu en borgerlig regering efter nästa val, även om de inte skulle ingå i denna.