Kvinnornas udda idéer behövs bland alla slipsar

”En björntjänst för kvinnorna.”

”Kränkande.”

I förra veckan sa moderaterna nej till kvotering av kvinnor till bolagsstyrelserna. Man tyckte att det inte skulle vara något sånt och en kvinnlig ledamot sa: ”Den dörren måste vi stänga för gott.”

Då var det annat ljud i skällan på Historiska museet i Stockholm, där Fredrika-Bremer-Förbundet diskuterade kvotering med några höjdare: Folksams Carina Lundberg Markow, forskaren Sophie Nachemson-­Ekwall, vd:n Lena Apler och Carin Holmquist, professor vid Handelshögskolan.

Här talade man tungan fransig för kvotering.

Men man sa aldrig något om att kvinnor skulle ”släppas­ in” eller ”få sitta med”. Istället­ talade man om framtid, ekonomi och lönsamhet: ”Det lättaste sättet att hitta avvikande tankar och idéer är att satsa på kvinnor i styrelserna. Hon blir som den udda killen i gänget. En tillgång.”

Enligt makthavarna på podiet, så är det inte kvinnorna som är problemet. Det är männen. Att de är så många och att de är så lika varandra.

De har samma­ bakgrund och har gått i samma skolor­. De har samma intressen­: ­segling, jakt, tennis och golf. Och den här kloningen gör att de lätt kan dras in i ett så kallat ”groupthink”, att de tänker i samma slags banor­. Och att det kritiska tänkandet lägger sig platt för harmoni­ och sammanhållning.

Idag är 21–22 procent av styrelsemedlemmarna i de börsnoterade företagen kvinnor. Och med dagens snigelfart, så får vi vänta i 70 år innan­ det ens blir 40 procent kvinnor i de här styrelserna.

”Det håller inte”, säger Carina­ Lundberg Markow. ”Sverige är för litet för att bortse från kompetensen hos mer än halva befolkningen. Att välja bort kvinnor skapar problem som är lönsamhetsorienterade. Vi måste på ett systematiskt sätt börja analysera vad som är kompetens och ställa frågan: hur ska Sverige fortsätta att vara en ekonomisk framgångsrik industrination även i fortsättningen?”

Ja, hur?

Svaret från scenen är att satsa på det som spretar och är annorlunda. Att satsa på de som har luddiga bakgrunder och udda utbildningar. Som har vandrat underliga vägar­ och tagit besynnerliga beslut.

Och att äntligen förstå­: att det är det annorlunda som gör kvinnor så unika och värdefulla.

Följ ämnen i artikeln