Mer anständigt att göra slut på sms än att ringa

Hur vet du att personen som kontaktar dig är en psykopat? Hen ringer. Bara människor med total oförståelse för andras känslor, eller rena sadister, ringer nuförtiden. Om du inte känner igen känslan av panik när någon söker dig på telefonen är du antingen över 50 eller själv psykopat. Alla andra vet att det är textmeddelanden som gäller.

Det gäller undantagslöst. Till och med när du gör slut med någon. Enligt amerikansk statistik (jag hittade ingen svensk) är det populäraste sättet bland unga att avsluta ett förhållande numera att skicka ett sms. Det ses som mer anständigt än att ringa, så att personen inte ska behöva reagera spontant och känslosamt. På andra plats kommer att helt enkelt sluta svara på sms. Ghosting kallas det, du bara försvinner som ett spöke ur den andra personens liv, spårlöst och odramatiskt.

Vi hanterar våra känslor alltmer med fingertopparna. Skickar skrattande och gråtande emojisar till varandra istället för att skratta och gråta själva, tummar iväg ett hjärta istället för att behöva säga de där svåra orden, eller auberginer för att slippa visa de där jobbiga kroppssignalerna.

Fingertopparna har blivit vårt nya botox. Du blir mindre rynkig om du aldrig skrattar eller gråter, aldrig behöver höja på ögonbrynen eller vecka pannan. Men risken är att du känner mindre också. Det gör nämligen de som använder botox, visar det sig. Forskare har mätt känslorna på människor som fått botox injicerat i ansiktet och funnit att i takt med att de mister förmågan att visa att de är glada eller ledsna blir de också mindre benägna att vara glada eller ledsna, att känna just något alls.

Kanske håller fingertopparna på att botoxa bort våra känslor? Det skulle kunna förklara varför det är så tyst på bussen nuförtiden. Ingen pratar längre känslosamt i telefon, skrattar eller grälar med personen i andra änden. Alla tummar på sina skärmar med nollställda ansiktsuttryck. Ingen bråkar längre i säkerhetskontrollerna på flyget eller klagar högljutt i kundinformationen på elektronikjättarna, de har satt upp paneler med emojis som folk kan trycka på så att ingen behöver bli upprörd på riktigt.

Kanske är det därför ”rage rooms” blivit så populära i Japan och USA? Folk betalar dyra pengar för att vråla i ljudisolerade rum, gå lös på inredningen med baseballträn och slå sönder tallrikar och glas för att få utlopp för alla de där känslorna som inte längre har nånstans att ta vägen. Kanske är det därför ”hot pepper challenges” sprider sig som en löpeld på nätet, där folk trycker i sig starkare och starkare pepparfrukter för att provocera varandra att tappa masken och skratta, gråta, skrika och snora förbehållslöst sådär som ingen längre gör i verkliga livet?

Kanske borde vi alla slå sönder lite fler tallrikar och äta lite fler pepparfrukter för att uttrycka våra känslor innan vi glömmer bort hur en gör. Innan vi dör fingertoppsdöden och blir känslolösa psykopater hela bunten. Men då skulle vi å andra sidan kanske våga ringa varandra på telefonerna igen?

Följ ämnen i artikeln