Kanske annorlunda om han själv fått smaka på strykjärnet

Rektorn är sparkad, styrelsen har ställt sina platser till förfogande och eleverna är skickade till andra skolor. Gott så, det borde förmodligen ske på flera ställen.

Samtidigt undrar jag om slynglarna på stoppade skandalskolan Lundsberg redan hade satt strykjärnen på värmning förra veckan, när rektorn sammanfattade terminsstarten.

Innan han drog på ripjakt skrev han sitt första veckomeddelande:

"Våra äldre elever checkade in på Lundsberg torsdag/fredag och de var tillsammans med personalen väl förberedda när alla nya elever med föräldrar ankom till Lundsberg lördagen den 17 augusti."

Väl förberedda, alltså.

Rektorn, som kände till att det skulle bli nollningar, fortsatte sin målande beskrivning:

"Traditionsenligt välkomnades alla nya Lundsbergare med flaggorna i topp, välkrattade grusgångar och ett vänligt bemötande. Dagen avrundades på ett stämningsfullt sätt i skolans kyrka. Som traditionen bjuder sjöng vi de hymner som under årtionden har förenat alla Lundsbergare. Enligt samstämmiga uppgifter från både elever och personal har uppstarten präglats av ett varmt välkomnande av våra nya elever, trygghet och glädje."

Grusgångar, hymner, trygghet och glädje. Eller förljugenhet, urusel koll och medveten mörkläggning. Samt ganska taskig tajmning på veckobrevet.

För visst blev det ett varmt välkomnande för två av eleverna, 14 och 15 år gamla. Bokstavligen brännhett.

Det har talats mycket om fina gamla traditioner på skandalskolan. Men de ansvariga har inte offentligt syftat på de elevtraditioner de översett med, som enligt Skolinspektionens kartläggning gång på gång yttrat sig i form av kriminella handlingar: grova sexuella övergrepp mot både pojkar och flickor, misshandel, penningutpressning och pennalism.

Kamratuppfostran av den typen karakteriserades som "pojkstreck" av en styrelseledamot i veckan. Som att palla äpplen eller spela hartsfiol. Halledudanemej, vad har våra små busisar hittat på för skoj nu då?

Om ett sådant uttalande inte är medvetet illvilligt – hur dum får man bli? Styrelseledamoten hade kanske bedömt saken en aning annorlunda om han själv fått smaka strykjärnet.

I våras vägrade skandalskolan att betala ett skadestånd som Barn- och elevombudet krävt för en misshandlad elevs räkning, eftersom ledningen hävdade att den följt skollagens alla krav.

Bidragsfusket och dubbelfaktureringen som avslöjats på skolan är också ett öppet sår. Pengarna har inte betalats tillbaka på grund av vad som synes vara en juridisk formalitet. Men det rör sig om skattepengar. Till och med på riksinternaten borde de ha lärt sig skilja på mitt och ditt.

Allt har sin tid. Lundsbergs är passerad.

Följ ämnen i artikeln