Björklund om bråket: ”Blir det långvarigt är det skadligt”

Publicerad 2016-09-15

Nu kommenterar partiledaren Jan Björklund turbulensen i Liberalerna.

Han tror att de dåliga opinionssiffrorna är anledningen till den interna oron.

– Vi måste enas och jobba framåt. Blir det här långvarigt så är det skadligt för oss, säger han.

De senaste dagarna har varit turbulenta för Liberalerna. Efter att Birgitta Ohlsson flera gånger på kort tid gått emot partiledaren Jan Björklund offentligt så krävde flera ledande liberaler i går att hon skulle petas ur ledningen. Samtidigt fick flera tunga företrädare ut och tog Ohlsson i försvar.

Efter ett nästan åtta timmar långt möte i går stod det klart att Ohlsson lämnar sin post i riksdagsgruppens styrelse, men att hon blir kvar i partistyrelsen och den yttersta ledningen.

Men i dag har turbulensen fortsatt. Flera av partiets länsförbund har kallat till krismöten och det har kommit krav på att nästa års landsmöte ska tidigareläggas.

I en intervju med Aftonbladet kommenterar partiledaren Jan Björklund de interna stridigheterna.

Vad är det ni bråkar om egentligen?

– Vi har haft en diskussion, bland annat i går i vår riksdagsgrupp, kring den här balansen alla partier ska ha mellan att ha högt i tak internt i olika politiska frågor samtidigt som partiets ledning utåt måste kommunicera på ett sätt så att det blir begripligt vad som är partiets linje. Det har funnits en kritik i att vi har misslyckats med det. Det har varit en ordentlig diskussion och jag uppfattar att vi nu är rätt så överens om hur vi ska jobba i framtiden.

Vissa vill peta Birgitta Ohlsson. Hur ser du på det hon gjort?

– Många var kritiska, det var jag också. Kanske inte mot allt, men bland annat den här debattartikeln mot mig. Det var det som föranledde diskussionerna. Det var väldigt många som var kritiska och det var nog det som föranledde att de här personerna som inte sitter i riksdagsgruppen gick ut och sa det. Men Birgitta Ohlsson sitter kvar i partiledningen och det vill jag. Hon är en duktig politiker. Men det viktigaste för mig är att vi är överens så att den här typen av kritik inte behöver komma.

Vad händer om hon går ut och kritiserar dig igen?

– Vi har nu ett gemensamt förhållningssätt, så jag utgår ifrån att man respekterar det.

Stod du bakom kraven på att hon skulle petas?

– Nej, jag uttalade att jag ville att hon skulle sitta kvar i partiledningen.

Hur är din relation med Ohlsson?

– Vi samarbetar väldigt väl i partistyrelse, partiledning och riksdagsgrupp. Men sedan hade vi en ordentlig diskussion om att hon vid några tillfällen gått ut offentligt emot mot mig och den linje som är partilinjen. Jag vill ha ett parti där det är högt i tak, det är högre hos oss än nästan alla andra partier. Men det blir bekymmer när man i samma sakfråga går ut med olika åsikter.

Har hon fått munkavle?

– Verkligen inte. Det är så mycket som påstås. Man sätter inte en sådan på en politiker och vi är överens om att vi ska utåt från ledningens sida anstränga oss för att vara tydliga i vår kommunikation.

Bråket mellan er har målats ut som en partiledarstrid. Stämmer det?

– Det känner jag inte till. För jag har inte hört att hon kandiderar.

Varför kommer den här turbulensen nu?

– Alla vill så klart att vi ska vara ett större parti och att Alliansen ska leda tydligt i opinionen. Och så är alla bekymrade över att vi inte gör det. Det framkallar oro och så blir det oro som i går. Det blir en oroligare stämning när man upplever att vi står och stampar på de opinionsnivåer vi har. Även om jag tycker det var mer stormigt i medierna än internt.

Hur mycket skadas Liberalerna av de som nu sker?

– Inte så mycket om vi enas och jobbar framåt. Men blir det här långvarigt så är det skadligt. Men jag tror den här diskussionen igår blåser över ganska snabbt om vi bara enas och jobbar enat framåt. Det uppfattar jag att vi är överens om.

Är du partiledare i valrörelsen 2018?

– Det vill jag väldigt gärna vara och jag har ett väldigt starkt stöd i partiet. Men det går så klart alltid att hitta några röster som inte tycker så. Jag är väldigt inriktad på att vinna valet både för Alliansen och Liberalerna.

Vissa vill att ni ska tidigarelägga ert landsmöte för att lösa ledningsfrågan. Hur ser du på det?

– Om det finns någon annan partiledarkandidat som träder fram och vill kandidera så måste det lösas väldigt snabbt. Då måste vi naturligtvis rösta om det. Men om det inte finns någon som kandiderar så vet jag inte vad de är ute efter.

Är alla problem lösta nu?

– Allt tror jag inte. Men det som framkallade den här kritiken tror jag vi pratar ut om.

Vad har du själv för ansvar för det som nu sker?

– Det är klart att jag har det yttersta ansvaret, så det är klart att jag är självkritisk.

Följ ämnen i artikeln