Här är flygplatsroboten som ”pratar” och bär din väska

Publicerad:
Flygplatsroboten Care-E tar hand om din väska och letar upp rätt gate.
Foto: KLM
Flygplatsroboten Care-E tar hand om din väska och letar upp rätt gate.

Resa | Flyg

Snart slipper du släpa på tungt handbagage och leta efter rätt gate. KLM:s nya flygplatsrobot bär dina väskor samtidigt som den är ett sällskap för den som reser ensam.

En talande väskbärare? Ja så skulle man kunna beskriva flygbolaget KLM:s nya uppfinning. Snart kommer resenärerna få sällskap av en blå liten robot som går under namnet Care-E. Den ser till att du kommer fram till rätt gate i tid och dessutom bär den ditt handbagage så att du slipper släpa på en tung väska. Allt du behöver göra är att scanna ditt boardingkort i robotens avläsare. Care-E känner av ifall gaten ändras och styr då om till den nya gaten.

Pratar och har ögon

Care-E kommunicerar med olika gulliga ljud och kan ”prata” med passagerarna. Framtill har den små ögon som formar sig efter ljuden och det ser nästan ut som om den har ett ansikte. Den som reser ensam kan med andra ord småprata med sin robot. Den som vill handla i Taxfree-butikerna innan avresan behöver bara be Care-E att stanna vid shoppingområdet.

1 av 3 | Foto: KLM

KLM beskriver Care-E som en självkörande bagagevagn som är utvecklad med hjälp av AI teknologi. Den orkar bära väskor upp till ca 38 kilo. Dess maxfart är 4,8 kilometer i timmen, precis lagom för en promenad genom terminalen. Om passageraren behöver gå på toaletten kan man lätt programmera den till att vänta utanför.

Care-E kommer att testas på New York's JFK och San Francisco International Airports senare i år. Om den blir en framgång kommer fler flygplatser få små robotar som kör runt i terminalen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA