Hon anordnar resor till hemliga destinationer

Bride Persson står bakom resebyrån Trip me up.
Bride Persson står bakom resebyrån Trip me up.

Att inte veta resans slutdestination förrän du är på flygplatsen, skulle det passa dig? I somras lanserades Skandinaviens första resbyrå för överraskningsresor, en resebyrå för den som vill släppa tyglarna.

– Det här kan vara den roligaste resan du gjort, säger vd Bride Persson.

Allt fler vill uppleva någonting nytt på semestern. Man vill komma hem med mer än en bra bränna, med nya upplevelser och lärdomar. Och det finns mycket att se i Europa utöver de klassiska destinationerna, menar Bride Persson, vd för den nystartade resebyrån Trip me up.

– Vår affärsidé går ut på att visa alla pärlor som finns i Europa, det finns så många platser som folk inte vet någonting om, säger Bride Persson.

I somras drog Trip me up igång, och i september är det dags för de första resorna. Vart det bär vet bara de anställda på resebyrån, inte de som som ska åka på resan.

– Det här är ett väldigt roligt koncept, det är kul att inte ha allt planerat utan låta någonting vara hemligt, säger Bride Persson.

Planen är att resenärerna ska få reda på sin destination när de är på flygplatsen.
Planen är att resenärerna ska få reda på sin destination när de är på flygplatsen.

Får ett kuvert att öppna på flygplatsen

En resa med Trip me up börjar på internet. På resebyråns hemsida får resenärerna fylla i allt från intressen till resedatum och budget så att resebyråns personal kan välja en passande destination.

– På hemsidan fyller man i vem man reser med, om man firar någonting, om det finns några resmål man absolut inte vill resa till och de senaste resorna man gjort så att det inte blir precis samma. Cirka 1,5 vecka innan avresa får man ett mejl om vad man ska packa, så det blir en liten hint om man ska packa finklänningen eller vandringskängorna. Sedan en vecka innan avresa får man ett fysiskt kuvert som man ska ta med sig till flygplatsen, säger Bride Persson.

I kuvertet ligger tips på aktiviteter, restauranger, sevärdheter och så själva biljetterna. Det går såklart att öppna kuvertet direkt när det dimper ner i brevlådan, men poängen är att vänta tills avresedatumet.

– Jag tror faktiskt att man kommer att vänta. I och med att man får en liten hint om avresan på mejlen så tror jag att många vågar vänta. Jag hoppas i alla fall det, för det blir mycket roligare att åka till flygplatsen, öppna kuvertet och resa iväg.

I dagsläget har Trip me up tre respaket att välja på. Ett i Skandinavien och två i övriga Europa med varierande reslängd. Sedan är det resebyråns personal som matchar resenärerna med deras resmål utifrån en destinationbank. Resbyrån försöker främst att fokusera på så kallade ”second choice destinations”.

Lyon istället för Paris, Slovenien, Sintra i Portugal. Vi har resor till de större städerna också men det finns så mycket mer.

Resorna avgår från Arlanda, Landvetter, Kastrup, Malmö och Gardermoen i Oslo. Än så länge är det bara flygresor som gäller, men i framtiden kan resebyråns utbud breddas till tågresor.

– Nästa sommar vill vi kunna erbjuda resor med tåg. Det är lite klurigt att få ihop med paketen men vi planerar för det. Vi vill också inspirera till resor som inte kräver att man reser över halva jordklotet, och till nästa sommar vill vi ha ett paket där man kan boka resor inom Sverige. Vi tycker inte att man ska sluta resa, men man kan göra det på ett klimatsmart sätt, säger Bride.

Trip me up vill nästa år jobba för att bli mer klimatsmarta.
Trip me up vill nästa år jobba för att bli mer klimatsmarta.

Lockar allt från barnfamiljer till äldre par

När Trip me up drog igång i sommar så såg man en tydlig målgrupp framför sig, vuxna mellan 25 och 45 år. Men efter den första feedbacken blev det tydligt att målgruppen var bredare än så.

– Vi har fått jättemycket positiv feedback från äldre par, barnfamiljer, kompisgäng, det varierar jättemycket. Det är väldigt roligt.

Trip me up är den enda renodlade resebyrån för överraskningsresor i Skandinavien.

– Vi kände att det här saknades för den skandinaviska marknaden.

Enligt Bride Persson finns det klara hälsofördelar med att boka en överraskningsresa.

– Vi är väldigt kontrollerande i dag, vi vill ha full kontroll. Men det finns forskning som säger att hjärnan utvecklas när vi utsätts för situationer vi inte har varit i, att man mår bättre av det.

Att boka en resa kan innebära en stress då det kräver en del planering. Det slipper resenärerna som valt att boka en överraskningsresa. Och visst kan det vara svårt att lämna över kontrollen till någon annan, men enligt Persson behöver det inte vara så läskigt som man kan tro.

– Det här kan vara den roligaste resan du gjort. Vi pushar för att man ska upptäcka det oväntade och vara nyfiken, säger Bride Persson.

Publisert:

LÄS VIDARE