Här öppnar nya hotellet – på ett Ikeavaruhus

Publicerad:
Uppdaterad:
Ikeas nya varuhus i Österrike är aningen annorlunda.
Foto: Ikea
Ikeas nya varuhus i Österrike är aningen annorlunda.

Ikea

Snart öppnar ett aningen udda Ikeavaruhus i den österrikiska huvudstaden Wien.
Längst upp på det sju våningar höga varuhuset öppnar ett vandrarhem, och flera restauranger.
Nu har bygget dragit igång.

Ikea öppnar nytt på Mariahilferstrasse, Wiens största shoppinggata, skriver Vagabond. Men det nya varuhuset kommer inte bara erbjuda shopping av inredning och möbler, för på byggnadens två översta våningar ska Ikea och hotelloperatören Accor öppna vandrarhem. Det nya konceptet ska även innebära restauranger och en takterrass, och Accor kallar boendet för ett ”Open house”.

– Konceptet ”Open house” är ett svar på en samhällstrend där gränsen mellan jobb och privatliv börjar suddas ut en aning, och där olika sfärer går mer och mer in i varandra för att interagera med människor i deras vardag, säger Jan Birkelund, Development & Operations för Accor i Norden.

Det nya boendekonceptet går under namnet Jo&Joe, och ska vara lika mycket en plats att övernatta på som en social mötesplats.

– Hotellens restauranger, barer och andra utrymmen blir en allt viktigare mittpunkt för människor i deras vardag – för att leva, umgås och jobba. Varumärket Jo&Joe har vuxit fram ur den livsstilstrenden.

Foto: Ikea
Det nya varuhuset beräknas öppna under 2021.

Miljövänligt varuhus

Hotellet ovanpå varuhuset är inte det enda som sticker ut med bygget. Det finns även en idé om att göra varuhuset så miljövänligt som möjligt och därför ska byggnadsmaterialet vara hållbart, 160 träd klä byggnaden, och enda sättet att ta sig till varuhuset ska vara via lokaltrafik, till fots eller på cykel. Det kommer alltså inte byggas någon parkering i anslutning till Ikea, utan kunderna kan istället få sina varor levererade.

Bygget kom igång 7 januari 2020, och allt ska var klart under hösten 2021.

– Gästerna, det vill säga både övernattande hotellgäster och andra besökare, kan vänta sig en modern och öppen miljö där det bästa av hotell, mat och inredningsdesign möts, säger Jan Birkelund.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA