Han åkte ett varv runt jorden i en gyrokopter

Var nära att träffas av blixten

Publicerad:
Uppdaterad:
James Ketchell spenderade sex månader med att resa runt jorden i sin gyrokopter.
Foto: Instagram
James Ketchell spenderade sex månader med att resa runt jorden i sin gyrokopter.

Äventyrsresor

Brittiska James Ketchell har blivit världens första person att köra runt jorden i en gyrokopter, en luftfarkost i vilken han varit helt utsatt för väder och vind.

– Det är rätt överväldigande, det är magiskt, säger han.

Äventyraren James Ketchell, 37, kom i slutet av september hem från en sex månader lång resa runt jorden i en gyrokopter. Han är den första i världen att göra en sådan resa. Syftet var dels att inspirera människor och att samla in pengar till välgörenhet.

– Det är rätt överväldigande, det är magiskt, säger James Ketchell till PA news agency, enligt CNN.

Utsatt för hårt väder

37-åringens tur runt jorden är kanske främst iögonfallande då han gjorde hela resan i en gyrokopter, en farkost som liknar en helikopter men fungerar mer som ett flygplan.

I denna har Ketchell suttit i en öppen cockpit, utsatt för vädrets olika skeden under resan. Bland annat var han nära på att träffas av blixten i Kanada och han beskriver äventyret som det svåraste projekt han någonsin har tagit sig an. Resan började och slutade på Popham Airfield i Hampshire, Storbritannien. Sedan åkte Ketchell över Europa, över Ryssland, in i Kanada och USA, över Grönland och Island, via Färöarna och tillbaka till Hampshire.

– Jag har sett många fantastiska saker under de senaste sex månaderna. En av de bästa var förmodligen att flyga in till Popham, säger James Ketchell.

Åkte i etapper

James Ketchells gyrokopter har en räckvidd av cirka 129 mil och en maxhastighet på 70 knop, cirka 130 kilometer i timmen. Därför fick han genomföra resan i flera kortare etapper. Men till slut landade han välbehållen efter den 4 444 mil långa resan. Resan är inte Ketchells första äventyr, som även har rott över Atlanten och bestigit Mount Everest.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA