Här är världens säkraste länder för hbtq-personer

Publicerad:
Uppdaterad:
Vissa länder är svåra att besöka för hbtq-personer.
Foto: Rawpixel / iStockphoto
Vissa länder är svåra att besöka för hbtq-personer.

Resor

För många hbtq-personer innebär en utlandsresa research kring landets lagar och regler. Nu har “LGBTQ+ Danger Index” släppts – som rankar olika länder efter hur säkra de är för hbtq-personer att besöka. Och toppar listan, det gör Sverige.

Att hålla handen med någon av samma kön, eller kanske förespråka lika rättigheter oavsett könstillhörighet eller sexualitet, det går att göra i vissa länder. Men i andra länder leder sådana saker till bestraffningar. Nu har sajten Asher & Lyric släppt sin “LGBTQ+ Danger Index” för 2019. Den visar var det är säkert för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner, och vilka platser där ett besök kräver försiktighet. Säkraste landet är Sverige, med Kanada och Norge på andra och tredjeplats.

Kan leda till dödsstraff eller fängelse

Totalt är 150 länder med i rakningen, och dessa är baserade på antalet turister som reser till landet. Rakningen har sedan baserats på faktorer som om landet tillåter samkönade äktenskap, om hatbrott är kriminaliserade och om samkönade par får adoptera. Om landet förbjuder hbtq-relationer eller har lagar som begränsar samtal eller publikationer om hbtq så har det också tagit med i undersökningen. Landet som får lägst poäng i rakningen är Nigera, med −142 poäng. I landet kan homosexualitet leda till fängelse eller dödsstraff, och det är kriminaliserat att diskutera hbtq. Även länder som Malaysia och Maldiverna får låga poäng. Sverige fick däremot 322 poäng i rakningen.

Foto: WAHLMAN PERNILLA/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige är världens mest hbtq-vänliga land i år.

Här är världens säkraste länder för hbtq-personer

 1. Sverige

 2. Kanada

 3. Norge

 4. Portugal

 5. Belgien

 6. Storbritannien

 7. Finland

 8. Frankrike

 9. Island

 10. Spanien

 11. Malta

 12. Nya Zeeland

 13. Nederländerna

 14. Danmark

 15. Sydafrika

 16. Irland

 17. Australien

 18. Uruguay

 19. Colombia

 20. Österrike

 21. Tyskland

 22. Slovenien

 23. Luxemburg

 24. USA

 25. Guam

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA