Backpackergatan Khao San Road rustas upp

Bangkoks ikoniska turistgata får sig ett ansiktslyft

Publicerad:
Uppdaterad:
Gatuförsäljarna kommer att få tilldelade platser efter upprustningen.
Foto: Kwhisky / iStockphoto
Gatuförsäljarna kommer att få tilldelade platser efter upprustningen.

Resa | Thailand

I decennier har backpackers tagit sig till Khao San Road för de billiga hotellrummen och den livliga stämningen. Men nu ska Bangkoks backpackergata rustas upp.

– Det nya Khao San kommer inte att förlora sin gamla charm.

Khao San Road i centrala Bangkok var förr en gata där byteshandel med ris pågick. Men för fyra decennier sedan hyrde en turist ett rum av lokalbefolkningen på gatan, och sedan dess har Khao San Road varit Bangkoks Mecka för turister med stora ryggsäckar och tunna plånböcker. Men nu ska gatan moderniseras, skriver Bangkok Post. BMA, Bangkok Metropolitan Administration, ska spendera cirka 15 miljoner kronor på att renovera den korta gatan, och därmed göra backpackergatan till en internationell gågata. Det blir gatans första upprustning sedan den byggdes 1892.

Foto: Akabei / iStockphoto
Planen är att Khao San Road ska bli en officiell gågata.

Ska inte förstöra charmen

Khao San Road är en gata som kan vara lika härlig för en person som hemsk för en annan. Gatan är full av människor, gatuförsäljare, barer och restauranger. Volymen på gatan blir högre och högre varje kväll när konkurrerande barer ska se vem som kan ha högst musik, och kackerlackor finns både på gatan och på försäljarnas spett. Men det är Khao San, och turister på platsen är positiva till moderniseringen så länge inte för mycket förändras, skriver Bangkok Post. Och visst ska man försöka bevara den ikoniska gatan, menar Sakoltee Phattiyakul, Bangkoks biträdande guvernör.

– Det nya Khao San kommer inte att förlora sin gamla charm. Området kommer att bli renare, vackrare och mer i linje med arkitekturen och landskapet i området, säger Sakoltee Phattiyakul till tidningen.

Kan störa under högsäsongen

Upprustningen kommer bland annat att innebära att försäljare får tilldelade platser på gatan. Tidigare har det varit konflikter när gatuförsäljare har tagit upp stora delar av gatan och trottoaren för att sälja sina saker, men nu ska försäljarna få tillstånd, som måste förnyas varje eller vartannat år. Man ska även stenlägga gångvägar och förse gatan med bommar så att inte bilar kan ta sig in på gatan mellan 9 och 21. Renoveringarna beräknas börja i oktober, och hålla på till februari. Men beslutet att renovera just nu har inte mottagits positivt av alla då det sker mitt i högsäsongen, då turister väller till området för att spendera några dagar i huvudstaden innan det bär av vidare mot de Thailändska öarna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA