Turista i dödens spår

Uppdaterad 2016-07-13 | Publicerad 2010-11-04

100 år sedan den sista avrättningen i Sverige

Den 23 november 1910 genomfördes den sista avrättningen genomfördes i Sverige.

Dessförinnan hade tusentals personer dödats vid tillställningar som drog stor publik.

Nu är många av avrättningsplatserna historiska platser som är värda ett besök.

När den sista avrättningen genomfördes i Sverige fanns bara ett dussin personer på plats. Några decennier tidigare var det vanligt med tusentals åskådare men i november 1910 fanns bara de officiella vittnena där när rånmördaren Alfred Ander halshöggs på Långholmens centralfängelse.

Man visste det inte då men det här blev den sista avrättningen i Sverige. Flera andra personer dömdes till döden under 1910-talet men alla fick sina domar omvandlade till livstid. År 1921 avskaffades dödsstraffet i fredstid och 1973 även i krigstid.

Den historiske brottslingen Alfred Ander var en kypare som hamnade i pengatrubbel. Han bestämde sig därför för att råna Gerells växelkontor i centrala Stockholm och gick till aktion den 5 januari 1910. Vid rånet slog han kassörskan Victoria Hellsten så hårt med en våg att hon senare avled.

Trots att Ander lyckades fly med 6 000 kronor kunde polisen gripa honom i Vaxholm redan samma dag.

Den 19 maj dömdes Alfred Ander till döden och trots överklaganden blev han giljotinerad klockan 08.06 den 23 november 1910. Det här var första (och sista) gången någon avrättades med giljotin i Sverige, den hade köpts in 1903 från Frankrike men aldrig använts tidigare. Giljotinen finns i dag på Nordiska museet i Stockholm men ställs bara ut i samband med specialutställningar.

Rånmördaren Ander avrättades på fängelsegården på Långholmens centralfängelse i Stockholm. Han var den tredje personen som avrättades här, de båda piraterna Johan Erik Österman och Carl August Andersson halshöggs 1882.

Platsen är i dag parkering och fängelset har blivit hotell, vandrarhem och folkhögskola. För från 895 kr/natt kan du bo i en av de gamla cellerna.

Det finns även ett museum med saker från fängelsets 250-åriga historia och en cell som visar hur det såg ut förr.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Micke Jägerbrand

Följ ämnen i artikeln