Fira julen på veganskt vis

Uppdaterad 2018-12-09 | Publicerad 2014-12-19

Malmö. Köttbullar, skinka och prinskorv i all ära - låt de gröna delikatesserna få ta plats på julbordet i år. Upptäck det veganska kökets julmat och bjud på nya klassiker som passar alla, även dem som inte äter kött.

– Grönkålschips med rosépeppar och vitlök är vackrare på ett julbord än fläskkorv, säger veganen Björn Gadd.

Han driver med sin fru den Malmöbaserade matbloggen Vegankrubb och har producerat en vegansk webbtv-serie med förhoppning om att fler ska upptäcka det veganska kökets fördelar. Många låter sig inspireras, men långt ifrån alla anstränger sig när det kommer till att servera god festmat för gäster som är veganer - och varken äter kött, ägg eller mjölkprodukter.

– Jag har varit på många julbord där det har varit potatis, rödkål och en klick senap.

Men vegansk julmat kan vara minst lika läcker som den traditionella, anser Björn Gadd. Julbordet mår bra av att förnyas och behöver kompletteras med fler gröna rätter.

– Sedan kanske vissa tycker att det är svårt att ersätta mormors köttbullar som man haft i 40 år, säger Björn Gadd som själv vill ha både korv och köttbullar till jul.

– Så det köper jag färdigt baserat på soja eller baljväxter. Sedan brukar jag göra en god vegansk Janssons frestelse med hackade kalamataoliver och kapris.

TT

Följ ämnen i artikeln