Kajsa Bergqvist: ”Det är vuxenmobbning”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Diskuskastaren Axel Härstedt anklagas för osportsligt uppträdande efter gårdagens SM-final.

Den tidigare höjdhopparen och tv-experten Kajsa Bergqvist är chockad.

– Den här sortens vuxenmobbning ska vi inte acceptera i svensk friidrott, säger hon i SVT.

Härstedt slutade på tredje plats och försökte vid upprepade tillfällen få vinnaren Daniel Ståhl diskad under lördagens SM-final i Uppsala efter att Ståhl hade en reva i tajtsen.

– Man blir chockad. Sånt förekommer i andra sporter, att man psykar varandra men det där är så ofriidrottigt. Man hejar på varandra, stöttar varandra. Den här typ av vuxenmobbning som ägde rum är något man inte ska acceptera i svensk friidrott, säger Kajsa Bergqvist i SVT.

Kajsa Bergqvist.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Kajsa Bergqvist.

”Blev otroligt ledsen”

En annan tävlande, Jakob Gardenkrans, skrev under gårdagskvällen på sociala medier att han lämnade tävlingen i gråt. Han menar att Härstedt förstörde för medtävlarna genom psykningar.

– Jag blev otroligt ledsen. Han förstörde tävlingen för oss och betedde sig illa. Jag tycker det var tråkigt och tycker inte att något sådant ska ske på tävlingsevenemang. Vi är bara där för att kasta diskus och där för att ha kul. Det går emot fair play. Men jag har pratat med förbundet och är säker på att de kommer agera. De har skött det väldigt bra, säger Gardenkrans till Sportbladet.

– Det är inte så att han skrek fula saker, men han vet precis vad han gjorde. Det var ett störande moment under hela tävlingen.

Har du pratat med Axel?

– Efter tävlingen såg han att jag var upprörd. Jag var väldigt ledsen och förklarade vad han hade gjort. Jag sa till honom och det är många som sa till honom.

Vad fick du för respons?

– Nästan ingen alls.

Förbundet: ”Måna om fair play”

Gardenkrans berättar att det har gjorts en muntlig anmälan om osportsligt uppträdande på plats, men det har inte skrivits ihop någon skriftlig ännu.

– Det har inte kommit in någon anmälan ännu vad jag kan se. Det får vi ta när det kommer, säger Svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson på söndagsförmiddagen.

Han tillägger:

– Som idrott är vi extremt måna om fair play och ett schyst beteende. Vi vill vara en ren och rättvis idrott med hög moral. Det ligger i vår natur, men med det sagt får vi ta reda på mer vad som har hänt.

Ståhl och Härstedt.

Tävlingsledningen har ingen möjlighet att frånta en medalj efter tävlingens avslut. Däremot kan förbundet frånta medalj i efterhand, enligt regelverket.

Kan påverka uttagning till Finnkampen

När Sportbladet frågar förbundskapten Karin Torneklint om detta kan påverka uttagningen till den planerade Finnkampen i början av september (beslut om den genomförs väntas under nästa vecka) säger hon att Daniel Ståhl och Simon Pettersson är givna. Den tredje platsen är ännu öppen.

– Det som hände i går kan jag inte uttala mig om, det ser vi när det kommer in en skrivelse.

Men ni har en dialog med de tävlande?

– Ja, jag kan säga att det bästa på tävling är att fokusera på sin egen prestation och inte på andras kläder.

Andra saker än resultat kan påverka?

– Det kan absolut påverka, så är det.

Publicerad:

LÄS VIDARE