Pichlers kritik mot OS-valet: ”En skandal”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Italien och Milano/Cortina fick OS 2026 i stället för Sverige.

Det fick förre skidskytteförbundskaptenen att rasa.

– Ingen i Sverige säger det här. Men det här är en skandal, säger Wolfgang Pichler till Sportbladet.

Måndag förra veckan kom beskedet att det blev Milano/Cortina och inte den svenska kandidaturen (Stockholm/Åre) som vann kampen om värdskapet för OS 2026.

Ett besked som den före detta svenska skidskytteförbundskaptenen Wolfgang Pichler inte var helt belåten över – för att uttrycka det milt.

– Det här är en skandal. Att Italien får det... Det är så korkat. Jag var helt chockerad, säger Pichler.

– Vi hade allt. Ett billigt OS i ett Sverige som aldrig haft ett vinter-OS förut. Italien har haft två, vi vet att de är korrupta och nästan bankrutta och de får det ändå. Det finns inte på kartan. Jag kan inte förstå det.

Kort betänketid

Wolfgang Pichler är under tisdagen på plats i Stockholm för att presenteras i sin nya tjänst som talangutvecklare i SOK:s nya satsning ”Olympisk offensiv”.

Ett led i SOK:s tillbakastudsning från kandidaturbesvikelsen.

– Det här måste göra oss starkare. Och det är precis det här jag gillar med Peter (Reinebo, verksamhetschef i SOK). Han ligger inte kvar på marken, utan ställer sig upp och säger att vi måste göra något mer.

Just tilliten till Peter Reinebo var också en av anledningarna till att Pichler inte var allt för bekymrad över att han inte hade så mycket tid att fundera över om han skulle acceptera rollen, även om sedan tidigare varit ganska säker på att ett SOK-jobb väntade.

– Grejen var att det var inte ens helt klart när jag kom hit i dag. Men jag är en pensionär så jag kan göra vad jag vill. Om jag inte gillar det gör jag inte men jag gillar det här.

Men du fick reda det i princip samtidigt som du klev in på presskonferensen?

– Haha, ja, lite så var det. Men det ska bli kul.

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utesluter inte ny OS-ansökan

Peter Reinebo ser även han framåt med tillförsikt efter omröstningsförlusten i Lausanne.

– Det är naturligtvis en liten sorgebearbetning. Men jag tycker vi har kunnat resa oss snabbt, säger verksamhetschefen.

Satsar ni på 2030 nu?

– Vi har ett möte med styrelse på torsdag. Då kommer man lägga fast någon form av utvärderingsprocess. Först får vi ta den så får vi se var vi tar vägen. Det är för tidigt att säga när vi ska söka och vad vi ska söka igen. Men vi har alltid en möjlighet att söka. Vi får analysera djupare och diskutera.

Men ni planerar att söka någon gång igen?

– Ja, det vore ju direkt fel att säga: ”Nej, vi ska aldrig söka igen”. Det är en möjlighet vi har som olympisk kommitté och en möjlighet för den olympiska rörelsen. Den möjligheten ska vi aldrig spela bort.

Publicerad:

LÄS VIDARE