Mejla

Anna Andersson

F1 behöver Lewis Hamilton

SPORTBLADET

Lewis Hamilton har skrivit historia. Igen.

Men vad händer nu?

Måtte Mercedes se till att han stannar kvar och för F1 in i framtiden.

Den 92:a segern är hemma och det kan mycket väl bl en 93:e, 94, 95:e och kanske ännu fler innan säsongen är över. Det lär också bli en sjunde VM-titel innan Lewis Hamilton och Mercedes går på semester någon vecka innan jul.

Men vad händer sedan?

Det är ett väldigt stort frågetecken.

Hamilton har ännu inte skrivit på något kontrakt för 2021 och killen som hittills bara har skrivit treårskontrakt tvekar. Han är på väg mot sin 36:e födelsedag och har säkerligen funderingar kring vad han ska bli när han blir stor och vad det livet egentligen innebär. Han har kört racerbil sedan han blev tonåring, det är det enda liv han har levt.

Lewis Hamilton har under sina 14 år i Formel 1 inte bara gått från att vara en pojke till att bli en man. Han har även klivit in i en roll som gått från att vara stjärnan med ett jetset-liv till att ta upp kampen för människors lika värde, för rättvisa och för allas vår planet.

I dag lever han en stor del av sitt liv på sociala medier, mycket väl medveten om den position som han har skapat sig och de möjligheter som finns att göra någonting annat än att träna, tävla och analysera inför ett GP-lopp ett par söndagar i månaden.

Inte hunnit prata framtid

Mercedes stallchef Toto Wolff har ofta sagt att kontraktet inte är undertecknat eftersom han och Lewis Hamilton inte har haft tid att prata om det. Själv säger Hamilton att han gärna vill fortsätta tävla, men frågan är hur länge?

I och med att reglementet är det samma till 2021 och det inte finns någonting som talar för att Mercedes dominans skulle upphöra betyder ytterligare en VM-säsong för Lewis Hamilton med allra största sannolikhet också en åttonde VM-titel.

Vad händer sedan?

Formel 1 står inför ett nytt reglemente, inför ett budgettak och Mercedes stallchef Toto Wolff har inte heller förlängt sitt kontrakt. Det är stora frågor som ska besvaras. Frågor som inte har några givna svar och som i många fall saknar parametrar att hänga upp ett logiskt tankemönster på.

Lewis Hamilton har sedan han började tävla inom racingen drivits av längtan efter att vara bäst, en längtan efter att göra det omöjliga och att besegra de svåraste motståndarna - både på och utanför banan. Hur ofta har vi inte hört honom klaga över däcken? Över kramp och svårigheter som ingen annan har noterat än han själv.

Han tar ingenting för givet och även om hans attityd kan verka lite loj arbetar han hårdare än sina konkurrenter. Han vet att det är vägen till framgång och han vet att det var det som knäckte honom år 2016 när Nico Rosberg till slut vann VM-titeln efter en mycket tuff intern kamp.

Måtte Hamilton stanna till 2022

Han drivs av att uppnå det omöjliga. Men vad driver honom den dagen när han redan har uppnått det omöjliga? Vad jagar han när han redan fångat allt det han jagat efter?

Den dagen kommer allt närmre och därför brottas Lewis Hamilton säkerligen med en mängd svåra frågor när han snart sätter sig vid förhandlingsbordet.

För sportens framtid hoppas jag att han stannar kvar och att han skriver på ett kontrakt som varar i mer än en säsong. Han är i dag den storstjärna som når utanför motorcirkusen och en nystart under ett nytt reglemente 2022 utan den förare som dominerat sporten i snart ett decennium är att riskera en devalvering av mästerskapet. 2022 vill vi se nya bilar som körs av av framtidens förare - men även av nutidens mästare.

F1 behöver Lewis Hamilton, hans inställning, hans kunskap och hans namn för att ta sporten in i framtiden. Först då får vi en värdemätare på hur bra den nya tidens F1 är.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sportbladet firar 13 rätt - 34 gånger i år! Rygga vårt andelssystem på Europatipset | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Av: 

Anna Andersson

Publisert:

LÄS VIDARE

Lewis Hamilton med nytt rekord i Formel 1

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1

Lewis Hamilton