Publicerad:
Uppdaterad:

Bordtennisens damkapten sparkas

Av: Oscar Rickstrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska bordtennisförbundet sparkar damernas förbundskapten Peter Sartz efter anklagelserna om sexism mot flera spelare.

– Vi kan inte acceptera den typen av missförhållanden, säger ordföranden Petra Sörling.

För två år sedan slog tio landslagsspelare i bordtennis larm om sexistiska kommentarer från damkaptenen Peter Sartz.

I vintras talade talangen Ellen Holmsten, 18, om sina upplevelser under Sartz ledning.

– Jag tycker att de borde sparka honom. Det är helt självklart, sa Holmsten till Sportbladet.

Fick sitta kvar - sparkas nu

Tillsammans med flera andra toppspelare författades ett protestbrev till förbundet, som ledde till en anställning av en extern konsult som skulle jobba med jargongen i landslaget.

Arbetet bedömdes som lyckat - och Sartz fick sitta kvar som kapten.

Efter Holstens vittnesmål i vintras lovade dock förbundet att återigen utreda ärendet. Och i början av maj blev utredningen klar.

Nu får Sartz sparken.

”Utredningen visar en problembild med otrygghet, missnöje och misstro bland de kvinnliga landslagsspelarna. Den visar också ett behov av att komplettera förbundets förebyggande insatser och rutiner för rapportering och hantering av missförhållande som till exempel diskriminering och trakasserier”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

”Kan vi inte acceptera”

Petra Sörling, ordförande i förbundet, säger att beslutet om att sparka Sartz togs enhälligt och påpekar att det var smärtsamt.

– Beslutet var enhälligt, det fanns inga oenigheter. Men vi vill verkligen understryka att det var väldigt smärtsamt för styrelsen. Han har lett oss till sportsliga framgångar och har jobbat med bordtennisen här i många år.

Stärker utredningen det beteende från Sartz som era spelare slog larm om för två år sedan?

– Man kan väl säga att det fortfarande är så att det står ord mot ord. Vi upplever inte att Peter står bakom allt som spelarna har angett. Men vi måste ändå ta det här på största allvar. Detta är en utredning gjord av en opartisk part. Det har gett oss insikter som inte ger oss något annat alternativ.

Ångrar ni att Sartz fick sitta kvar efter utredningen av konsulten som anlitades?

– Det är alltid lätt när man sitter med facit i hand efteråt. Det beslut vi tog då känner vi var rätt och riktigt, baserat på den respons vi fick från spelarrådet efter insatser med bland annat utbildningsinsatser.

Har du haft någon kontakt med Ellen Holmsten i samband med beslutet att sparka Sartz?

– Ellen har gått ut och sagt att hon har slutat med bordtennisen. Så hon har inte haft någon koppling med oss på bordtennisförbundet. Men jag kontaktade henne efter skriverierna i januari och bjöd in till ett möte, som hon avböjde.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN