”Det här är min sista chans”

Palicka har missat två OS

Publicerad:
Andreas Palicka under handbolls-VM.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Andreas Palicka under handbolls-VM.

SPORTBLADET

Han debuterade i landslaget för 14 år sedan, har gjort sju mästerskap och spelat VM-final och EM-final.

Men landslagskaptenen Andreas Palicka har aldrig varit med i ett OS.

– Jag har sällan varit så motiverad inför något som nu, säger 35-åringen inför OS-kvalet.

Andreas Palicka har en imponerande meritlista.

Han har spelat elithandboll i 17 år, vunnit Champions League två gånger, blivit tysk mästare sju gånger, vunnit tre tyska cupguld och ett klubb-VM, tagit UVM-guld, VM-silver och EM-silver, utsetts till årets spelare i Sverige och deltagit i sju mästerskap. Det har gått 14 år sedan han debuterade i Blågult och numera är han kapten för landslaget.

Men målvaktsveteranen från Lund har aldrig spelat ett OS.

”Tre extremt viktiga matcher”

Vid OS 2012 var han med i kvalet men petades till turneringen och 2016 var han inte riktigt med i landslagsdiskussionen.

– Jag har missat två OS. Det här är min sista chans. Jag går all in på det här, säger Palicka inför kvalet som inleds i Berlin i morgon kväll.

– Det är är tre extremt viktiga matcher för mig personligen, för oss som lag och för svensk handboll. Jag har sällan varit så motiverad som nu. Jag är extremt motiverad, säger veteranen som hunnit spela 115 landskamper.

”Alla kommer att pausa”

35 år gammal och med en krävande målvaktsstil kämpar Palicka ständigt med en sargad kropp numera. Han spelade slutskedet av VM skadad och fick ta en paus direkt efter turneringen. Men sedan några veckor är han tillbaka på planen.

Pallar du spela tre matcher på tre dagar?

– Nej, det gör jag inte. Det är inte tanken heller. Vi är ett målvaktsteam som ska hjälpa laget att ta sig vidare. Hur fördelningen ser ut får vi se. Men det gäller hela laget: ingen spelare kommer spela 60 minuter i alla tre matcherna, alla kommer att pausa. Det är inget normalt sammanhang att spela tre så viktiga matcher på tre dagar.

Publicerad:

LÄS VIDARE