Motorsport

”Ju snabbare Mercedes och Ferrari lämnar F1 ju bättre”

Världsmästaren anser att de förstör sporten

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Mercedes och Ferrari bör lämna F1.
Det anser den förre världsmästaren Damon Hill.

– Ju snabbare desto bättre, säger han.

Just nu diskuterar F1 sportens framtid efter 2020 och både Mercedes och Ferrari har återigen uttalat hot om att lämna sporten om deras krav inte tillgodoses.

Men alla ser inte det som en dålig idé - tvärt om. I samband med F1-premiären i Australien attackerade den förre världsmästaren i F1, Damon Hill båda teamen på sociala medier. Britten, som är den förste som vunnit den VM-titel som hans pappa en gång vann och en stor profil hos TV-kanalen Sky, kräver att de två stora teamen ska lämna Formel 1.
– Ju snabbare Mercedes och Ferrari lämnar desto bättre är det enligt min mening. De enorma bilfabrikanterna förstör sporten. De vill inte vara med och spela, de vill ha allt, hela tiden. FIA hat tappat greppet om F1, twittrade han.

Mercedes och Ferrari toppade Australiens GP efter starten
Mercedes och Ferrari toppade Australiens GP efter starten

Förstör sporten

Han fick ett snabbt svar från Mercedes:

– Enorma bilfabrikanter förstör sporten, vi minns inte att du klagade så mycket när du vann loppen med en enormt stark motor från Renault, Damon.
Och britten vände tillbaka:
– Jag körde för Williams, de där äckliga mekanikerna som precis startat upp. Minns ni? Faktum är att det var lite pinsamt att jag vann så mycket. Skäms på mig.

Damon Hill när han vann Japans GP 1996

Låt Mercedes och Ferrari lämna F1

Därmed var twitterdialogen avslutad, men Hill utvecklar sin tanke med ett F1 utan de två största biltillverkarna som dominerat sporten under olika faser och slogs om VM-titeln förra året och väntas göra det i år igen.
– Ferrari och Mercedes är en del av mästerskapet, men vill själva sätta reglerna för hur det ska vara när de är med, säger Hill till motorsporttotal och påpekar att han vill se ett attraktivare F1 där fler än ett eller två team kan vinna lopp och där det är föraren som bestämmer resultatet - och där det inte till 99 procent är bilen som avgör om föraren har en framgångsrik karriär eller inte.
Hill frågar sig om Mercedes eller Ferrari hade velat köra i en serie där reglerna inte ger dem en fördel.
– Om inte ska de inte vara med, för nu beter de teamen sig inte som idrottsmän.
F1 och FIA (internationella bilsportförbundet) diskuterar nu kring sportens framtid, inga kontrakt är ännu skrivna för 2020 och framåt - och det betyder att inga stall är bundna till F1 efter det.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Formel 1 2018 – alla lopp, banor, datum och tider till F1

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1

Ferrari F1

Mercedes F1