Thed Björk jagar titeln i WTCR

Seger i Malaysia kan göra honom bäst i världen - igen

Publicerad:
Thed Björk jagar mästartiteln i WTCR
Foto: Florent Gooden / DPPI Media
Thed Björk jagar mästartiteln i WTCR

SPORTBLADET

För två år sedan vann han VM-titeln.

I helgen kan han återigen bli bäst i världen.

– Jag förbereder mig mentalt för att vinna, något annat finns inte, säger Thed Björk.

1 av 2 | Foto: Florent Gooden / DPPI Media

I dag fyller racerföraren 39 år och i morgon han kan fira födelsedagen i efterskott genom att vinna mästartiteln i WTCR, det världsomspännande mästerskapet för standardvagnar.

Men förutsättningarna är tuffa.

– Extra vikten på bilen gör att vi är långt efter här på Sepang med alla sina långa raksträckor, men om det regnar på söndag kan vad som helst hända, säger Thed Björk.

Thed Björk mot titeln i WTCR

För två år sedan blev han världsmästare i WTCC, ett mästerskap som byttes mot WTCR till 2018 och i år är han återigen med i kampen om en titel. Inför de tre avslutande loppen i Malaysia ligger han på plats fyra i mästerskapet. Han är en placering bakom den flerfaldige mästaren och teamkollegan Yvan Muller samt 38 poäng efter ledaren Norbert Michelisz, Hyundai när det är 75 poäng kvar att tävla om.

– Detta är VM för vanliga bilar, det är jättehäftigt återigen vara med i kampen om titeln och man vet aldrig om de två längst fram klarar pressen. Jag har en VM-titel, den erfarenheten har varken Norbert eller Esteban Guerrieri som är tvåa.

Fördel för gubbarna

Björk och Cyan Racing tävlar numera för Lynk och Co, men det är samma team som han vann VM-titeln med för två år sedan. Mästerskapet innehåller också ungefär samma förare då och 50-åringar som Yvan Muller och Gabriele Tarquini tillhör fortfarande toppskiktet.

– Det här mästerskapet handlar extremt mycket om att kunna utveckla bilen och du har nästan ingen tid att lära dig banan och jobba med bilen. Vi har två träningar och hinner köra tio varv per pass. Det är kort om tid och kan vara en av anledningarna till att unga förare har svårare att slå sig fram här, erfarenheten är så extremt viktig.

Som förberedelser inför helgen har Björk tillbringat många i simulatorn, men han känner ändå varken någon stress eller press. Han ser varje deltävling som en förberedelse för nästa säsong.

– Jag har kontrakt i två säsonger till. Det ger mig en trygghet och jag har min målsättning kvar. Den har alltid varit att vinna tre titlar, säger Thed Björk.

Den första tog han 2017. Den andra kan han vinna i morgon.

Annas Motor - veckans snackisar 14 december

Pole position

Thed Björk

Han har chansen att vinna mästartiteln i världsomspännande WTCR i helgen, samma helg han fyller 39 år.

2) Johan Kristoffersson

Efter ett år i WTCR byter den förre världsmästaren i rallycross gren i gen. Helgens deltävling i Malaysia blir hans sista, därefter blir det en satsning på rally-VM. Antingen i klassen WRC2 eller i WRC3.

3) Ferrari

Det är dags att kika mot F1 2020 - och Ferrari har redan avslöjat datumet då den nya bilen presenteras. Den 11 februari visas bilen upp i Maranello.

4) Louis Camilleri

Ferraris VD bekräftar att han har träffat Lewis Hamilton, men hävdar att det var under lättsamma former eftersom de har gemensamma vänner. Inget värvningsförsök. Oavsett vad är det en stor snackis.

5) Toto Wolff

Det har pratats om att Mercedes teamchef kan få jobbet som VD för F1 och ersätta Chase Carey, men det tillåter inte Ferrari. Stallet hotar med att lägga in sitt veto om det blir aktuellt.

6) RallyX on Ice

2020 avgörs tävlingen under en dag, den 28 mars, i samband med SM- veckan. Tävlingen avgörs på en specialbyggs bana mitt i Luleå.

7) Robert Kubica

Han har testat DTM för BMW och sa efteråt att han hade en positiv känsla.

8) Valtteri Bottas

VM-tvåan i F1 vann rallytävlingen Rallycircuit Cote d´Azur och satsar nu på Arctic Lappland Rally i januari.

9) Calle Bjerkert

Mc-föraren från Småland är den enda svenske föraren Rally Dakar som startar den 5 januari i Saudiarabien.

10) Skoda

Biltillverkaren som hjälpte Pontus Tidemand till en VM-titel i WRC 2 lägger ner sin fabrikssatsning på mästerskapet. Istället ger man stöd åt privata aktörer, som Jan Kopecky.

Motorstopp:

WRC

Det blir ingen VM-deltävling i Chile 2020. Det politiska läget i landet gör att deltävlingen stryks, möjligen blir det en comeback i rally-VM 2021.

Publicerad:

LÄS VIDARE