Fis besked: Fasar ut fluorvallan

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Sollefteå IF:s vallabod. Närmast, i blått står Frida Karlssons mamma Mia och i grön t-shirt Ebba Anderssons pappa Per-Ola.

Ett totalförbud mot den omdiskuterade fluorvallorna hade skapat en jättekonflikt. 

Men nu väljer Internationella skidförbundet att fasa ut vallan. 

– Det är bra med en mjuk övergång i stället för en total smäll, säger Sveriges vallachef Petter Myhlback. 

De hälsofarliga fluorallorna har varit omdiskuterade länge. Internationella skidförbundet, Fis, har velat förbjuda vallan från säsongen 2020-2021, men eftersom det inte funnits någon testmetod för att garantera att förbudet följs har många varit skeptiska. 

Även flera vallaföretag har varit starkt kritiska mot förslaget och hotat att stämma Fis på 100 miljoner. Under måndagen beslutade sig Fis dock att fluorvallan successivt ska fasas ut.

– Det blir väl någon form av gränsvärde med fluoret då. Fis och alla strävar efter nolltolerans, men att införa det nu smack pang kanske vi inte är riktigt mogna för än. Även om tanken har varit god. Vi har varit medvetna om det här ganska länge och börjat jobba helt mot ett nolltoleransvärde så vi är förberedda. Det kommer inte som en chock och upprör mig inte alls, säger Sveriges vallachef Petter Myhlback. 

”Bara att förhålla sig”

En metod för att testa fluorhalten i en valla har tagits fram och ska börja användas i start- och målområdet i november. Fis skriver även att alla nationer kommer att få tillgång till den i sommar. 

– En fortsättning är att de måste spika ett gränsvärde som alla känner till och att alla får en egen testutrustning som är kalibrerad och säkerställd på samma sätt som på tävlingsorten. Men det är bara att förhålla sig till det, säger Myhlback. 

Fis mål är att förbjuda fluorvallan helt från och med säsongen 2022-2023. 

Publicerad:

LÄS VIDARE