”Fick väldigt mycket frågor som förvånade mig”

Charlotte Kalla om frågorna, framtiden och fajten med Johaug: ”Jag får ta på mig den...”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Konkurrensen i världens bästa damlandslag är stenhård.

Nu vågar inte ens det senaste decenniets största stjärna ta ut något i förskott.

– Det är en ny situation för många av oss, det är verkligen inte bara att välja och vraka bland tävlingar, säger Charlotte Kalla.

Under VM och avslutningen av världscupen fick Charlotte Kalla flera gånger frågan om framtiden. Då kändes Sveriges mest framgångsrika åkare de senaste tio åren osäker, vilket hon tidigare också sagt i intervjuer

Men med lite distans till säsongen säger Kalla att det egentligen aldrig funnits någon tvekan. 

– Jag har nog aldrig varit osäker, men jag fick väldigt mycket frågor som förvånade mig och ännu mer reaktionerna efteråt. Det har aldrig funnits på kartan för mig att lägga av. Men det har varit mycket ryggdunkningar, hälsningar, high fives och "vad kul att du fortsätter", vilket egentligen har varit en självklarhet för mig hela säsongen, säger hon när Sportbladet träffar henne på Bosön under längdlandslagets kickoff.

”Kul att känna hornen växa”

När säsongen var slut åkte Kalla till Grekland för att spela in tv-programmet "Landskampen" där hon, Hanna Öberg, Calle Halfvarsson och Sebastian Samuelsson ställdes mot Therese Johaug, Petter Northug, Emil Iversen och Tiril Eckhoff i olika grenar.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

– Det var jättehärliga dagar. Jag trivdes riktigt bra på Rhodos. Förutom att det var kul att tävla hade man framför allt massvis med tid att umgås och lära känna de andra bättre och utbyta erfarenheter, det gav mig jätte, jättemycket. 

Hur var det att ställas mot Therese Johaug utanför spåret? 

– Det var kul att känna att hornet växte på oss båda två och att man verkligen försökte skärpa till sig och göra sitt bästa. Det är ju grenar som man inte hade någon aning om att man kunde tävla i men det var spännande och utmanande. Det är det som blir så förvånande, oavsett att man inte ens har gjort vissa övningar kan ändå känna så mycket frustration när man inte behärskar det.

Den sämsta förloraren av stjärnorna? Kalla svarar snabbt med ett leende. 

– Jag får nästan ta på mig den...

”En ny situation för många av oss”

Den gångna säsongen var en berg- och dalbana för Kalla med VM-stafetten som högsta topp. I världscupen blev det tre pallplatser innan jul, men en sjukdom förstörde formen och det blev en elfte plats i den totala världscupen – Kallas sämsta på tio år.

När nästa säsong kommer känner sig Sveriges mest framgångsrika åkare det senaste decenniet inte säker på att få köra alla distanser hon vill.

– Jag har knappt koll på världscupprogrammet än så jag har inte tagit något beslut om vad jag önskar att åka. Men det är en ny situation för många av oss, det är verkligen inte bara att välja och vraka bland tävlingar utan konkurrensen är stenhård bara att bli uttagen i det svenska laget just nu.

Ändå älskar hon att vara en del av laget.

– Jag tänker wow (när jag ser det). Det är helt galet när man får minnas tillbaka på säsongen. Det var jättehärligt nu när vi träffades allihopa här. Vi har inte setts på jättemånga veckor och bara de timmarna vi har varit här på Bosön har gett mig massvis med energi.

Publicerad:

LÄS VIDARE