Daniel Kindberg öppnar upp om uppväxten

”Mitt mörker slog rot tidigt”

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:
Daniel Kindbergs nya bok ”Mitt liv – inget försvarstal”.
Foto: BILDBYRÅN
Daniel Kindbergs nya bok ”Mitt liv – inget försvarstal”.

Pappan stack, mamman söp och systern dog.

Nu öppnar Daniel Kindberg, 52, upp om barndomen för första gången.

– Mitt mörker slog tidigt rot och det växte sig stort, berättar han i en kommande självbiografi.

Tillsammans med journalisten och författaren Marcus Birro, 48, har den före detta Östersunds FK-ordföranden skrivit memoarboken ”Mitt liv – inget försvarstal” som ges ut på Ekerlids förlag i nästa vecka.

Daniel Kindberg växte upp i Umeå, i stadsdelen Ålidhem, tillsammans med sin mamma och två systrar.

”I dag är området en del av själva staden Umeå men då, under min uppväxt, räknades det som långt från staden”, skriver Kindberg.

Pappan försvann tidigt ur Daniels liv vilket Kindberg förhåller sig till som ”ett svek” som ”sitter djupt”.

”Jag vädjade till honom efter skilsmässan, bad om att få bo med honom, flytta till honom, men han sade nej. Han ville eller kunde inte”, berättar Daniel Kindberg.

Systern dog

När Daniel var 16 år dog hans storasyster Lillemor i en bilolycka. Något deras mamma aldrig hämtade sig ifrån, enligt Daniel Kindberg.

”Jag har aldrig sett ett kraftigare slag mot någon människa under hela mitt liv och konsekvenserna blev förödande för resten av hennes liv. Det blev också förödande för alla hennes relationer – till vänner, till oss barn, till spriten”, skriver han.

Daniel Kindberg berättar hur hans mamma föll allt djupare ner i ett svårt alkoholmissbruk.

”För mig var beteendeförändringen det värsta. Ett barn märker den allra obetydligaste förändring i sin förälders beteende. Det kan räcka med ett enda glas vin för att den där förskjutningen ska äga rum. Jag hatade det där”, skriver han.

Plågsamt besök

Mamman är idag död sedan tre år tillbaka och Daniel Kindberg beskriver en händelse som särkilt plågsam:

”Jag minns ett besök på ett behandlingshem hon var inlagd på i Dalarna. Detta var långt senare när jag som vuxen undermedvetet kanske gjorde försök att vinna tillbaka någon form av relation med henne”, skriver Daniel och fortsätter:

”Hon vägrade till och med där och då, på behandlingshemmet, att begripa vilken rotlöshet hon orsakat genom sitt drickande. Hon kunde inte se sin egen del i det som hade hänt. Hon vägrade erkänna sitt svek både för sig själv och för oss”.

Daniel Kindberg reflekterar även över hur familjetraumat påverkat honom själv.

”Jag vet också att jag har haft ett hett temperament. Kanske har min mörka sida, ilskan och slagsmålen, varit ett sätt att gråta. Mitt mörker slog tidigt rot och det växte sig stort”.

”Präglats av förlust”

Medförfattaren Marcus Birro menar att boken bygger på ett stort förtroende mellan honom och Daniel Kindberg.

– Arbetet gav mig en väldigt nyanserad bild av vem den här personen är och varför han är som han är. Han har haft en speciell uppväxt som präglats mycket av förlust. Förlust av far, förlust av mor som super, förlust av syster som dör. Det är en radda förluster som skapar honom som människa, säger Marcus Birro.

I november 2019 dömdes Daniel Kindberg till tre års fängelse för grov ekonomisk brottslighet. Det gällde flera fall av trolöshet mot huvudman och bokföringsbrott. Domen är överklagad till hovrätten.

Om det skulle bli en fällande dom även i hovrätten, hamnar den här boken i en annan dager då?

– Den här boken har ingenting med de affärerna att göra. De är en del av hans liv, men hans liv är långt och han har varit med om massor av saker. Sedan förstår jag att många är intresserade av den delen. Men boken är en berättelse om en människas uppgång och delvis fall. Jag var intresserad av att höra varför han har blivit som han har blivit, säger författaren Marcus Birro.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.