Blågult förlängde Hamréns mardrömssvit

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

DOHA/STOCKHOLM. Viktor Gyökeres, 20, fortsatte att imponera och svarade för sitt första landslagsmål.

Men Sverige åkte på en kalldusch när Island kvitterade till 2–2 på tilläggstid efter blågul dominans långa stunder.

– Hade det varit en tävlingsmatch så hade jag varit skogstokig, så klart, säger förbundskapten Janne Andersson.

Efter den bleka första matchen för Sverige under januarilägret i Qatar – 0–1 mot Finland – började det inte så mycket bättre mot Island under fredagskvällen.

Redan i fjärde minuten låg 1–0 för Island bakom AIK-målvakten Oscar Linnér.

Den tidigare Trelleborgsspelaren Ottar Karlsson kunde avancera centralt och sköt med vänsterfoten ett hårt, lågt utåtskruvat skott som vred sig in vid bortre stolpen.

Mycket boll, få chanser

Blågult lyfte spelet, hade mycket boll men svårt att skapa speciellt många chanser. Närmast var när en isländsk försvarare var nära självmål med en misslyckad försvarsnick.

I stället tvingades Linnér till en fin räddning på ett vasst skott från IFK Norrköpings Gudmundur Thorarinsson och Arnar Smarason hade strax efter ett avslut mycket tätt utanför.

– Första halvleken tycker jag är rätt jämn, men sedan spelar vi upp oss, säger Janne Andersson.

Men Sverige lyfte, spetsade till anfallen och fick utdelning när speldominansen ökade allt mer direkt i början av den andra halvleken.

Starke och initiativrike Viktor Gyökeres styrde in 1–1 (47) mellan benen på den isländske målvakten efter fint förarbete och inspel från höger från Simon Thern.

Märkligt Thernmål

En stund senare slog IFK Norrköpingsmittfältaren till själv.

I en märklig situation där Thern stod rejält offside fick han bollen via en isländsk spelare och kunde från nära håll dunka in 2–1 (68) i nättaket.

Ett mål som korrekt godkändes av det qatariska domarteamet.

– Fantastiskt att den assisterande domaren ser det. Jag är imponerad, sa Hasse Backe i CMore.

I slutskedet mattades den svenska dominansen och på tilläggstid kom en isländsk kalldusch när Erik Hamréns lag kunde kvittera när Jon Thorsteinsson sprang igenom bakom de svenska mittbackarna Sotirios Papagiannopoulos och Alexander Milosevic. Det hade förbundskaptenen svårt att smälta.

– Hade det varit en tävlingsmatch så hade jag varit skogstokig, så klart, säger Janne Andersson.

– Jag har dock inte sett reprisen så jag ska inte analysera sönder målet. Men jag kan konstatera att islänningen får springa igenom hela vägen från mittplan så får han ett friläge. Det ska inte få hända.

Totalt sett var Janne ändå tillfreds med Sveriges januariturné.

– Resultatmässigt är det för tunt. Men det är faktiskt inte det viktigaste. Det viktigaste är att vi lär känna spelarna som får se hur allt funkar. Utifrån det är jag jäkligt nöjd.

Gyökeres-beröm igen

Viktor Gyökeres, Simon Thern och Tesfaldet Tekies första halvlek var det som imponerade mest individuellt men Brightonanfallaren som fått lite av sitt genombrott i de två landskamperna kunde inte dölja sin frustration:

– Det är kul att göra mål. Det var en jättebra boll av Simon (Thern). Men jag tycker att vi borde kunnat kontrollera matchen i slutet, sa Gyökeres.

Trots kvitteringen i slutsekunderna har Island ett mörkt facit det senaste året. Island har inte vunnit på 14 landskamper varav de sju senaste matcherna utan seger har varit under Erik Hamrén som förbundskapten.

Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.