Ilskan mot landslaget: ”De borde skämmas”

Av: Simon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Maja Suslin/TT

Det danska landslaget är i konflikt med förbundet.

Nu får spelarna kritik – för sina pengakrav.

– De borde skämmas, säger landslagsprofilen Michael Schjönberg enligt Ekstrabladet.

Det råder kaos i det danska herrlandslaget i fotboll.

Förbundet (DBU) kan inte komma överens med spelarna om ett nytt kollektivavtal och under söndagskvällen gick DBU ut med att man därför söker nya spelare till de kommande landskamperna mot Slovakien och Wales.

– Det är varken rimligt eller rättvist att beskylla oss för att inte tänka på andra än oss själva. Det är verkligen obehagligt att lyssna på. Vi ville få betalt, ja, men vi behöver ordnade förhållanden med ett kollektivavtal, som det danska landslaget har haft sedan 1990-talet, sa storstjärnan Christian Eriksen.

”Ska inte vara avgörande”

Men nu får spelarna kritik.

Den tidigare landslagsspelaren Michael Schjönberg, 51, går till attack och menar att landslagstruppen borde tänka om när det gäller ersättning.

– Självklart ska det finnas grundläggande saker som försäkringar, men därutöver ska spelarna tänka sig för. Kronor och ören ska inte vara avgörande för om man ställer upp för sitt land eller inte, säger Schjönberg enligt Ekstrabladet, och fortsätter:

– Du spelar för ditt land och för äran. Det kan låta romantiskt, men så är det i min bok. Jag vill gärna försvara dem, men kan inte. Jag är helt i linje med allmänheten. Spelarna borde skämmas! De saknar ingenting och får ändå betalt för att spela för sitt land. Som barn kunde man offra sin högra arm för att spela i landslaget, och det där borde man hitta tillbaka till om du frågar mig.

Bundesliga-profilen vann tyska ligan med Kaiserslautern och spelade VM och EM med Danmark.

Men inget slår känslan av att vandra in inför ett fullsatt Parken, menar han.

Stöttas av damerna

– Jag tycker att spelarna ska fråga sig själva om de vill missa det där. Tiden går fort, och plötsligt är du inte längre där. Då kommer du sakna det, det vet jag. Det är inte värt att missa det på grund av småpengarna som det handlar om för de här spelarna, säger Schjönberg.

Samtidigt stöttas herrarna av de danska landslagsdamerna, som var i samma sits för mindre än ett år sedan.

Twitter skickar storstjärnan Pernille Harder sitt stöd till lagkaptenen Simon Kjær.

"Vi i damlandslaget sänder vårt stöd till Simon Kjær och resten av herrlandslaget, och hoppas att DBU hjälper till med att hitta en seriös lösning, så att vi alla kan spela fotboll som ett lag igen", skriver Harder.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.