Michel Platini gripen – förhörs av fransk polis

Misstänks för korruption kring VM

Av: Max Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

Michel Platini, 63, greps av polis i Frankrike under morgonen.

Den tidigare Uefa-presidenten misstänks för korruption i samband med att Qatar tilldelades fotbolls-VM 2022.

Flera internationella medier rapporterar att Michel Platini har gripits misstänks för korruption efter en utredning av VM 2022 i Qatar.

Polisen plockade in den tidigare Uefa-presidenten, som tidigare har haft korruptionsmisstankar riktade mot sig, på tisdagsmorgonen i Nantarre, strax utanför Paris, skriver Mediapart.

63-åringen ska nu förhöras av en antikorruptionsenhet kring utdelningen av mästerskapet.

Den franska tabloiden skriver även att Claude Guéant, rådgivare till ex-presidenten Nicolas Sarkozy, har blivit förhörd av polisen. Guéant ska dock inte vara omhändertagen.

I samband med att Qatar valdes till VM-värd för över åtta år sedan har misstankarna om mutor och korruption varit många. Australien, Japan, Sydkorea och USA besegrades av Qatar i den omröstningen.

Tvingades bort

Michel Platini valdes till president för Uefa 2007, då han ersatte legendaren Lennart Johansson, och på den posten satt fransmannen fram till 2015 då han tvingades bort till följd av kritik från Fifas etiska kommitté.

Platini stängdes då av från all kontakt med fotboll i åtta år – men fick senare straffet reducerat till fyra år.

Innan den massiva kritiken mot 63-åringen talades det om att han skulle ta över som Fifa-president efter Sepp Blatter.

Fifapamp greps

För lite mindre än två veckor sedan greps en annan fotbollspamp i Paris. Då handlade det om Ahmad Ahmad, ordförande för det afrikanska fotbollsförbundet och viceordförande i Internationella fotbollsförbundet Fifa, som även han utreds för korruption.

”Fifa har inga detaljer kring utredningen och kan därför inte lämna några kommentarer om det”, skrev Fifa i ett uttalande då.

Foto: Laurent Gllieron / TT NYHETSBYR≈N
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN