Mejla

Frida Fagerlund

Fagerlund: Nära är aldrig tillräckligt mot Bayern

Publicerad:
Uppdaterad:

Utan marginaler på sin sida är det omöjligt att fälla Hansi Flicks upplaga av Bayern München.

Lyon lämnar Lissabon med vetskap att man gav allt – för Bayern gäller det att inte upprepa onsdagens misstag i finalen mot PSG.

Att besegra ett formtoppat Bayern München kräver en del flyt.

Just som Karl Toko Ekambi drämde bollen i stolpen - Lyons andra stora chans på kort tid - var känslan att det inte skulle bli en sådan typ av kväll för den franska uppstickaren. Visserligen hade endast en kvart passerat men Bayern är inte laget som står och faller med en spelare som springer i djupled. Det handlar snarare om tre, fyra, ibland fem. Försvarslinjen med Denayer, Marcelo och Marcal hade hållit ihop det bra men den tyska maskinen kunde när som helst börja accelerera. Då gäller det att utnyttja de få lägen man ges.

Gnabry för hela slanten

Den första halvleken visade sig snart tillhöra Serge Gnabry. Kort efter Ekambis stolpträff slog Joshua Kimmich (som startade som högerback trots att Benjamin Parvard var tillbaka i truppen) en boll mot lagkamraten på samma kant. Gnabry tog emot den och vek inåt, med blicken fixerad på bollen. Trots liten yta och rubbad balans stod han därefter för ett högklassigt, hårt avslut som letade sig in bakom Anthony Lopes. En individuell prestation som tryckte luften ur Lyon som fram tills dess hade lyckats skaka om favoriten. 

Att både Thomas Müller och Robert Lewandowski hade ovanligt mycket trubbel med tajmingen framför målet gjorde ingenting. Gnabry låg även bakom utökningen från början till slut. En boll till Ivan Perišić letade sig fram till Lewandowski i straffområdet som försökte glida in den i nätmaskorna. Anfallaren misslyckades med försöket men Gnabry, som hade tagit ny position, slog i stället in sitt nionde mål på nio matcher. 

Det var inte riktigt en maktdemonstration likt den mot Barcelona. 2–0 i halvtid talade ändå för att de kommande 45 minuterna skulle bli lite av en transportsträcka till finalen för Bayern.

Dembele ställde till oreda

Hansi Flick bestämde sig för att matcha Niklas Süle efter paus och plockade av Boateng. Rudi Garcia kontrade med att slänga in Moussa Dembele något tränaren nog borde ha gjort ännu tidigare. Lyon-spelaren såg nämligen till att Süle och co svettades redan efter ett par minuter. Med halvtimmen kvar hade Lyon hotat ordentligt vid ytterligare två omställningslägen, men återigen utan att faktiskt göra mål.

I stället hamnade Lewandowski till slut i protokollet. Med ett fåtal minuter kvar att spela nickade 31-åringen in slutresultatet 3–0, vilket också innebär att han har gjort mål i varenda möte i turneringen den här säsongen (15 stycken). Det är ett mer än hela Lyon har producerat framåt. Att han har siktet rätt inställt på söndag är förstås vitalt, även om det finns medspelare som kan leverera.

Segrar mot Juventus och Manchester City och en gedigen insats mot Bayern München. Lyon faller med flaggan i topp trots att marginalerna inte var på deras sida under onsdagskvällen. Kanske kan damlaget ta någon form av revansch mot den tyska storklubben i helgens Champions League-möte. En liten tröst i alla fall.

För Bayern väntar Neymar, Kylian Mbappé och Ángel Di María. Om det ska bli en sjätte titel är det högst troligt att Flick måste se till att ytorna bakåt tätas till betydligt. Att det gick vägen mot ett svajigt Barcelona och ett Lyon med oflyt må så vara. Neymar har bommat så många givna möjligheter (för att vara honom) den senaste veckan att det lär smälla om rätt tillfälle dyker upp. 

Laddar Matchöversikt

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.