Uppdaterad 2021-06-22 | Publicerad 2021-06-20

Båda länderna behövde gå framåt.

Schweiz gick längst – och har fortsatt chans på avancemang.

För Turkiet är EM över.

Förlust mot Italien, förlust mot Wales och förlust mot Schweiz. EM blev inte riktigt som Turkiet hoppades på – och nu är det alltså över.

I den sista gruppspelsmatchen, mot Schweiz på söndagen, föll turkarna med 3–1.

Haris Seferovic gjorde 1–0 efter 6 minuter innan Xherdan Shaqiri, vackert, bände in 2–0 i krysset 20 minuter senare.

Turkarna reducerade kvarten in på den andra genom Irfan Kahveci, även det en pärla. Men det var Schweiz och Shaqiri som fick sista ordet, då Liverpool-spelaren punkterade mötet när han stänkte dit 3–1 med 20 minuter kvar att spela.

Mardrömmar om Sommer

Turkiet lär även ha mardrömmar om Schweiz målvakt Yann Sommer, som bjöd på flertalet vassa räddningar.

– Jag måste erkänna att vi inte klarade av att spela en sådan här stor turnering. Vi kvalificerade oss för EM, vi gör det bra i VM-kvalet – men jag märker att vi behöver lära oss hur man spelar de här turneringarna. Det är en läxa vi måste lära oss, säger Turkiets lagkapten Burak Yilmaz.

I och med 3–1-segern slutade Schweiz trea i grupp A med fyra poäng och −1 i målskillnad, vilket bör räcka till avancemang som en av de bästa treorna. Klara för åttondelsfinal i gruppen är Wales och Italien som möttes på söndagen, där Italien vann med 1–0.

Guide: Så utses bästa treorna i EM – det avgör vid samma poäng