Kindberg utblottad enligt ny bok: ”19 miljoner i skulder, 18 000 på kontot”

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:
Daniel Kindbergs nya bok ”Mitt liv – inget försvarstal”.
Foto: BILDBYRÅN
Daniel Kindbergs nya bok ”Mitt liv – inget försvarstal”.

FOTBOLL

Daniel Kindberg, 52, beskriver sig som utblottad.

Enligt memoarboken ”Mitt liv – inget försvarstal” hade han skulder på 19 miljoner i vintras, men bara 18 000 kronor på kontot.

– Nu är det uppförsbacke, skriver Kindberg.

I november 2019 dömdes den före detta ordföranden för Östersunds FK till tre års fängelse för grov ekonomisk brottslighet. Det gällde flera fall av trolöshet mot huvudman och bokföringsbrott. Kindberg har överklagat domen till hovrätten.

Nu har Kindberg skrivit en bok om sitt liv tillsammans med journalisten och författaren Marcus Birro, 48. I många av kapitlen återkommer Kindberg till sin ekonomi som ska ha varit särskilt ansträngd efter domen i vintras.

”Jag har betalat 1,1 miljoner kronor i restskatt och 1,3 miljoner till min advokat. Sedan kommer ett krav från kronofogden på 19 miljoner som ska betalas innan den 26:e december. Jag har nu arton tusen på kontot. Nu är det uppförsbacke”, skriver han.

Daniel Kindberg beskriver vardagsproblemen som svåra.

”Förbannat galet”

”Jag reflekterar en stund över exakt hur förbannat galet detta är. Sedan har jag dragit mig upp ur det som vill dra ner mig”, skriver Kindberg.

Daniel Kindberg poängterar i boken att han på olika sätt satsat stora summor pengar i ÖFK, och ifrågasätter varför han då skulle ”trixa med några fakturor” på väsentligt lägre belopp.

”Jag lånade klubben sammanlagt 6,54 miljoner under 2019. Om jag satsat 24 miljoner av mina egna pengar i den här klubben, vari ligger logiken att jag skulle hålla på och trixa med några fakturor? Jag får inte ihop den bilden”, skriver Kindberg och fortsätter:

”Jag och mina bolag har investerat 24 miljoner i ÖFK och har fått tillbaka 17,5. Summorna som det talas om att jag ska ha lurat till ÖFK är cirka 7–10 miljoner mellan 2013–2017. Varför skulle jag ha gjort det? skriver Daniel Kindberg.

”Varför skulle jag göra det?”

Sportbladet har varit i kontakt medförfattaren Marcus Birro angående hur han resonerar kring att skriva en bok om Daniel Kindberg efter fällande tingsrättsdom, inför processen i hovrätten.

Kindberg ifrågasätter i boken varför han skulle lurat 7-10 miljoner till ÖFK. Men även om han själv har investerat 24 miljoner är det väl rimligt att tingsrätten kan ha rätt i han har begått brott ändå? Det ena utesluter väl inte det andra?

– Tingsrätten har sett på honom som skyldig, men den domen kommer inte vinna laga kraft eftersom den är överklagad till hovrätten. Det är där vi är, säger Marcus Birro.

Litar du på Kindbergs beskrivning av de ekonomiska delarna?

– Jag sa till honom under arbetet att antingen är du oskyldig eller så är du sjuk i huvudet. Det här är hans bok om hans liv utifrån hur han har tolkat det. Sedan har jag skrivit ner det, säger Marcus Birro.

Foto: LOTTE FERNVALL
Marcus Birro.

Det går att se boken som en ren partsinlaga från en person som dömts i tingsrätten och står inför en process i hovrätten?

– Jag delar inte den uppfattningen att det är en partsinlaga. Det är något som har pågått och pågår utanför det här. Det är en människa som valt att berätta sitt livs historia från början till där han är nu. Alla människor, oavsett de är brottslingar eller inte, oavsett de är dömda eller inte, har all rätt i världen att berätta om sitt eget liv.

Hur ser du på ekonomisk brottslighet?

– Det är klart att det är ett allvarligt jävla brott att fiffla med pengar, självklart är det det.

Vad har du för uppfattning om Kindbergs ekonomi? Är han utblottad eller lever han gott?

– Jag har ingen aning om han är utblottad. Lever gott tror jag inte han gör. Han har det nog rätt tufft tror jag. Men om man jämför med mig lever alla flott, säger Marcus Birro med ett skratt.

”Mitt liv – inget försvarstal” ges ut på Ekerlids förlag nästa vecka.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.