Förbundet vill inte flytta VM: ”En utopi”

Svenska fotbollförbundet vill inte arbeta för att flytta fotbolls-VM

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

DOHA. Svenska Byggnads är på plats i Qatar.

De kallar migrantarbetarnas situation i landet för "modernt slaveri".

Men Svenska fotbollförbundet vill inte arbeta för att flytta VM från Qatar.

– Det är en utopi. Det är naivt att tro det. För mig är det klart att VM spelas i Qatar 2022, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Under veckan har de nordiska fotbollsförbunden varit nere i Qatar för att besöka arrangören för VM 2022. Svenska fotbollförbundet har träffat de Qatars Supreme Committee, som planerar mästerskapet, Qatars fotbollsförbund, de internationella fackförbunden (som ILO och BWI) och en grupp av de migrantarbetare som utnyttjas hänsynslöst i landet. Svenska fackföreningen Byggnads har även varit med för att lämna sina synpunkter.

– De lever under bedrövliga förhållanden. Vi träffade ett 30-tal som inte hade det bra. De hade till exempel inte fått ut sina decemberlöner och har inte sina pass, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

”De säger att vi inte ska bojkotta”

Sjöstrand betonar dock att samtliga inblandade övertygade honom om att det är bättre att åka ner till Qatar för januariturné och världsmästerskap och lämna sina kritiska synpunkter än att bojkotta landet totalt. Dessutom har arbetarna som jobbat specifikt med VM-arenorna fått klart bättre villkor de senaste åren.

– Vi får höra att det är bättre att vi är här. VI försöker vara delaktiga och driva våra frågor. De säger att vi inte ska bojkotta. Och när vi får den informationen så väger det tungt.

Foto: Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Det är naivt”

Många supportar och vanliga fotbollsintresserade är kritiska till att VM ska spelas i Qatar – ett land som inte respekterar mänskliga rättigheter. Men enligt generalsekreterare Håkan Sjöstrand är det en naiv hållning att tro att mästerskapet ska kunna flyttas bara fyra år innan det ska avgöras.

– Jag har inte fått någon signal om det. För mig är det en utopi. Det är naivt att tro att VM ska kunna spelas någon annanstans. Det är bara att titta på alla VM-byggen här nere. För mig är det klart att VM kommer spelas i Qatar 2022, säger han.

Byggnads är kritiska

Johan Lindholm, ordförande i svenska Byggnads, är med i delegationen ner till Qatar. Svenska fackförbund har länge arbetat för att förbättra förhållandena för gästarbetarna i landet. Han är starkt kritisk till att mästerskapet ska spelas i Qatar.

– De jobbar under modernt slaveri. De får inte ut sina löner och kan inte tillgodose sina mänskliga rättigheter. Det är tragiskt. Vi måste vara en blåslampa här. I grunden är jag naturligtvis emot att länder som inte står upp för mänskliga rättigheter får arrangera såna här mästerskap.

När nu mästerskapets ändå förlagts i Qatar så anser Lindholm att det är viktigt att göra allt för att uppmärksamma arbetarnas situation. Han ville dock inte kommentera faktumet att Sverige valt att förlägga januariturnén i landet.

– Det får förbundet svara på.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.